17.200 de dosare blocate la Registrul Comerţului – judecătorii ar putea fi scoşi din sistemul de înregistrare a firmelor

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu va prezenta în şedinţa de Guvern de miercuri (30 septembrie 2009) detaliile tehnice ale unui nou proiect care are în vedere ca magistraţii să nu mai fie implicaţi în activitatea de înregistrare a societăţilor comerciale la Registrul Comerţului.

Predoiu a explicat că proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei este soluţie pentru deblocarea activităţii Registrului Comerţului, în contextul protestului prelungit din sistemul judicătoresc.

“Există mai multe sisteme de înregistrare a societăţilor comerciale în Registrul Comerţului utilizate în Europa şi în lume. Unele dintre ele implică un control judiciar, altele exclud acest control. În urmă cu mai mulţi ani, când s-a elaborat primul proiect al legii privind societăţile comerciale, s-a gândit un sistem de înregistrare bazat pe cont judiciar.

Împrejurările ne forţează să ne gândim la un alt sistem”, a afirmat Predoiu, la începutul acestei săptămâni. Într-o emisiune televizată difuzată marţi seara, ministrul Justiţiei a susţinut că va opta pentru un control administrativ la Registrul Comerţului, control care există şi în alte ţări din Europa.

“Spre exemplu, în ţări precum Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Italia se exercită un control judiciar la înregistrarea societăţilor comerciale, în alte ţări, precum Belgia, Franţa, Slovacia, Spania, Cipru, Suedia, Finlanda se exercită un control administrativ, avem şi un caz de control notarial şi în Luxemburg, deci există mai multe sisteme adoptate de către statele europene.

Noi, în anii ’90, am optat pentru sistemul controlului judiciar, tocmai pentru că procesul era la început şi s-a dorit, probabil, o certitudine, o garanţie în plus pentru securitatea raporturilor comerciale şi, desigur, experienţa, expertiza şi reputaţia unui judecător era de natură şi este în continuare să confere aceste avantaje”, a arătat el.

Predoiu preconizează stabilirea unui nou sistem de înregistrare a societăţilor comerciale şi a actelor de comerţ în Registrul Comerţului care să nu implice Justiţia ca serviciu public.

“Este prima dintr-o suită de măsuri pe care le evaluăm pentru atenuarea efectelor economice severe ale protestului. Întreruperea activităţii de judecată şi blocarea funcţionării normale a Registrului Comerţului afectează grav drepturi constituţionale precum accesul liber la justiţie, libertatea economică şi chiar dreptul la muncă prin afectarea activităţii societăţilor comerciale.

Cetăţenii, persoanele juridice şi profesiile liberale primesc o lovitură nedreaptă în propriile drepturi şi interese”, a precizat ministrul Justiţiei. Potrivit lui Predoiu, peste 17.200 de dosare sunt blocate în prezent la Registrul Comerţului, dintre care o treime numai în Capitală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.