EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.49%)
GBP
5,39 RON
(+0.26%)
CHF
4,53 RON
(+0.3%)
BGN
2,47 RON
(+0.38%)
BYN
1,82 RON
(+1.1%)
CAD
3,18 RON
(+0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,91 RON
(-0.43%)
JPY
0,04 RON
(+0.47%)
CZK
0,18 RON
(-0.75%)
INR
0,06 RON
(+0.42%)

Brăţara electronică împotriva soţilor violenţi

În curând va fi experimentat un dispozitiv care permite sotiei-victima sa dea alarma atunci când fostul sot se apropie de ea. Nu mai mare decât un ceas din plastic, bratara electronica tine sotii violenti la distanta. Dupa Spania si Franta va lansa acest sistem avangardist, care va proteja femeile de rele tratamente conjugale.

Secretarul de stat pentru Familie si Solidaritate, d-na Nadine Morano, urmeaza sa anunte experimentarea acestui dispozitiv in 2010, informeaza cotidianele franceze Le Figaro si le Parisien.

Este necesara constientizarea problemei violentei in familie; lucrurile nu mai pot continua asa„, spune Nadine Morano. Potrivit ultimelor date disponibile, 156 femei au murit in 2008 omorâte de fostii lor soti. Concret, bratara electronica permite supravegherea deplasarilor fostului sot violent 24 de ore din 24.

Prinsa la mâna agresorului, este in legatura permanenta cu un centru de control GPS si se reincarca prin miscarea mâinii. Femeia care a fost agresata are si ea un dispozitiv care suna daca fostul sot se apropie de perimetrul sau de actiune.

În situatie critica, victima primeste un apel de la centrul de control, care o ajuta sa aleaga cel mai bun drum pentru a evita agresorul. La fata locului se poate deplasa si un echipaj de politie. În plus, se poate stabili un perimetru de siguranta in jurul locului de munca, al scolii sau al unui centru comercial.

Ramân de clarificat modalitatile precise prin care acest sistem va fi pus in aplicare, dupa discutii cu asociatiile si parlamentarii, care vor incepe la mijlocul lunii octombrie. În Franta, bratara electronica nu va inlocui pedeapsa cu inchisoarea, dar va fi prescrisa de justitie pentru a controla distanta la care sotul violent sta de fosta victima.

În fiecare an, aproximativ 2.000 de soti violenti ar putea fi vizati de noua masura. Potrivit expertilor, bratara eletronica poate salva vieti. În Spania, tara care are cea mai severa legislatie din Europa in aceasta privinta, masura a fost experimentata cu succes la Madrid, inainte sa fie extinsa vara trecuta in toate regiunile. Aproximativ 3.000 GPS au fost puse la dispozitia justitiei la sfârsitul lunii iulie.

Potrivit Ministerului spaniol al Egalitatii, numarul mortilor in urma violentei conjugale a scazut cu aproape 14% dupa ce sistemul a fost pus in aplicare.

Marturisirile femeilor arata cât de mult le-a permis acest tip de protectie sa-si regaseasca echilibrul psihologic si cât le-a ajutat sa-si refaca viata„, spune un oficial din Ministerul Familei.

Aplicat la agresorii cei mai violenti, adesea patologici, dispozitivul le spulbera iluzia ca sunt atotputernici. Purtarea bratarii electronice va fi asociata cu masuri de asistenta psihologica si sociala, indispensabile pentru prevenirea recidivei.

Potrivit Nadinei Morano, care vrea sa-l convinga pe premierul francez sa considere agresarea femeilor in familie o importanta problema nationala in 2010, „nu ne putem multumi doar cu indepartarea sotului violent”.

Secretarul de stat urmeaza sa mentioneze acest subiect si sa prezinte viitoarele masuri la o intâlnire cu fostii ministri pentru Drepturile Femeilor – Simone Veil, Valerie Letard si Yvette Roudy.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata