Cancerul de sân, o boală din ce în ce mai des întâlnită în zonele defavorizate

– Cancerul de sân si cel de col uterin se intâlnesc in si mai mare masura in zonele defavorizate. Numerosi experti internationali lanseaza un apel la actiune, scrie cotidianul La Libre Belgique in editia sa de joi, 24 septembrie.
– În timp ce, in tarile dezvoltate, campaniile de sensibilizare in vederea depistarii cancerului de sân si invitatia adresata populatiei de a accepta vaccinul contra cancerului de col uterin nu trec neobservate, aceste doua forme de cancer fac ravagii in tarile cu venituri mici si intermediare.

Aceasta este concluzia la care ajunge un raport emis de un grup informal de lucru in domeniul tratarii cancerului, arata publicatia mentionata. Prezentat marti, 22 septembrie, la cel de-al 15-lea Congres al ECCO (European CanCer Organisation) si al 34-lea Congres al Societatii europene de Oncologie medicala (ESMO) de la Berlin, raportul prevede ca numarul maladiilor canceroase se va dubla in cursul viitorilor 20 de ani la nivel mondial, cu o concentratie mai ridicata in regiunile cele mai defavorizate.

Citeste si:  Bugetul SNCFR ar putea intra în calculul deficitului bugetar în 2011, agravându-l

Potrivit estimarilor, in 2008, mai mult de jumatate din cele 12,4 milioane de cazuri de cancer nou depistate si doua treimi din cele 7,6 milioane de decese au fost inregistrate in tarile cu venituri mici si intermediare. Referitor la incidenta cancerului de sân, rata acesteia se dovedeste a fi de pâna la zece ori mai mare decât media internationala.

Iar dupa stabilirea diagnosticului, riscul de deces este in general de trei ori mai ridicat pentru un cetatean al unei tari sarace comparativ cu unul dintr-o tara bogata. În privinta cancerului de col, constatarea nu este de loc mai imbucuratoare. Peste 85% din numarul deceselor legate de acest tip de cancer survin in prezent in tarile in curs de dezvoltare.

„În tarile cu un venit mic si intermediar, institutiile medicale care dispun de instrumentele necesare diagnosticarii si tratarii cancerului nu sunt accesibile, in general, populatiilor sarace din mediul rural; personalul medical nu este format in marea sa majoritate in sensul prevenirii, diagnosticarii si tratarii cancerului”, explica doctorul David Kerr, profesor la Universitatea din Oxford, specializat in terapia cancerului.

Citeste si:  Noi doze de vaccin antigripal ajung în cabinetele medicilor de familie din țară

Dupa parerea lui, acesta si este motivul pentru care 80% din pacientii afectati de cancer nu se prezinta la doctor decât atunci când boala este intr-un stadiu avansat. La infrastructura sanitara de proasta calitate si in lipsa unui personal calificat, trebuie sa adaugam si absenta campaniilor de sensibilizare si de informare in rândul cadrelor medicale. Solutii ar exista totusi.

Între acestea ar fi, de exemplu, elaborarea unor programe eficiente de prevenire si sensibilizare, bazate in special pe valorificarea unor moduri si atitudini de viata sanatoase, lansarea de campanii de informare si de oferte in vederea depistarii cancerului.

Grupul de lucru preconizeaza de asemenea includerea in cadrul serviciilor de sanatate generale a unor servicii specializate in asistenta cancerului de sân si de col uterin.

Citeste si:  Cea mai bogată persoană din China este un magnat al apei îmbuteliate

Pentru detectarea acestuia din urma, in locul depistarii prin prelevarea de celule, care necesita un echipament de laborator sofisticat si prezenta unui personal calificat, alte proceduri, eficiente si ieftine, cum ar fi de exemplu investigarea vizuala a colului uterin dupa ce s-a aplicat acid acetic (otet) sau solutie de Lugol, permit identificarea celulelor anormale, indica raportul, subliniind ca acest tip de depistare se poate realiza cu ajutorul asistentilor medicali, chiar in cele mai rudimentare centre de ingrijire a sanatatii.

Si daca „depistarea pe scara larga a cancerului de sân prin intermediul mamografiei nu se aplica in zonele cu resurse sarace, in schimb, un examen mamar clinic realizat de o asistenta permite o depistare tot atât de eficienta, chiar in clinici si centre de ingrijire izolate„, mai da asigurari grupul de lucru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata