Contribuţia la fondurile de pensii private ar putea fi îngheţată şi în 2010

Contributia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar putea fi “inghetata” la nivelul de 2% din venitul brut si in anul 2010, desi fondurile de pensii asteptau o majorare la 3%, iar reprezentantii autoritatii de supraveghere estimau cresterea la 2,5%.

Conform legii, nivelul contributiilor virate catre fondurile de pensii administrate privat creste cu 0,5% pe an, de la 2% in 2008, la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016.

Contributia la Pilonul II trebuia sa creasca la 2,5% in 2009, insa a fost “inghetata” la 2% din cauza constrângerilor bugetare in perioada de criza. Întrebat despre majorarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii in 2010, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi, aflat joi (24 septembrie 2009) la o intâlnire cu reprezentantii Camerei de Comert Româno-Britanice (BRCC), a declarat ca aceasta este un subiect delicat si calendarul initial de crestere va fi respectat in sensul ca majorarile neefectuate vor fi recuperate pâna la temenul final asumat.

Conform acordului cu FMI, majorarile de contributii la fondurile de pensii private care nu au fost efectuate la timp vor fi recuperate in ani de crestere economica.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din România a calculat ca, in fiecare an in care nivelul contributiilor ramâne sub calendarul de crestere prevazut initial, pierderile nete pentru cei peste 4,3 milioane de contributori activi la Pilonul II se ridica la aproape 350 de milioane de lei (circa 80-85 milioane de euro).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.