Deciziile privind noul Consiliu de Administratie al Băncii Naţionale, dezaprobate de PNL

Parlamentarii PNL nu sunt de acord cu propunerea PD-L privind suplimentarea numarului de membri ai Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, discutiile fiind blocate, din aceasta cauza.

Grupul Parlamentar al PNL apreciaza ca discutiile care au avut loc in ziua de 23 septembrie 2009 intre reprezentatii partidelor politice parlamentare cu privire la desemnarea membrilor Consiliului de Administratie al BNR (prim-viceguvernator, 2 viceguvernatori, 5 membrii) au fost blocate din cauza ca reprezentantii PD-L au prezentat un mandat imperativ de negociere din partea conducerii partidului, prin care au solicitat un numar de posturi in conducerea BNR mai mare decât cel la care ii da dreptul ponderea sa politica, arata un comunicat al formatiunii politice.

“Nu suntem de acord cu viziunea eminamente politica a PD-L, care doreste un numar de posturi in conducerea executiva a Bancii Nationale a României mai mare decât cel la care ii da dreptul ponderea sa politica parlamentara.

Credem ca asupra acestei chestiuni este nevoie de un consens politic, nefiind potrivit ca intreaga conducere executiva a BNR sa fie desemnata de catre PD-L si PSD pe criterii care tin de existenta actualei majoritati parlamentare. Grupul Parlamentar al PNL sustine candidatura domnului Mugur Isarescu pentru un nou mandat de Guvernator al BNR”, a precizat Calin Popescu-Tariceanu, liderul Grupului Parlamentar al PNL.

Din pacate, reprezentantii PNL participanti la discutiile din 23 septembrie a.c. au constatat ca PD-L si PSD, in timp ce se cearta de fatada in fata opiniei publice, coopereaza atunci când este vorba de impartirea pe criterii de partid si de coalitie a tuturor functiilor publice din România.

Daca atitudinea PD-L si PSD nu se va schimba, parlamentarii liberali nu vor lua parte la votul cu privire la adoptarea Hotarârii de numire a noului Consiliu de Administratie al BNR.
Mandatul guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, se incheie in 2009, la sfârsitul lunii septembrie, potrivit prevederilor Legii 312 din 28 iunie 2004, privind Statutul Bancii Nationale a României, si poate fi reinnoit, neexistând prevederi limitative, ca in cazul candidaturilor la presedintie.

Noua conducere a BNR urmeaza sa fie stabilita de Parlament, pe baza propunerilor inaintate de partidele politice. Pe 25 ianuarie 2008, dupa aparitia unor zvonuri potrivit carora ar fi interesat de postul de guvernator al Bancii Nationale, prim-vicepresedintele Partidului Democrat-Liberal (PD-L), Theodor Stolojan, a declarat ca “nu are pregatirea necesara pentru a ocupa o astfel de functie si nu a fost preocupat de acest domeniu”.

Stolojan a subliniat ca, in stagiul de sase ani pe care l-a efectuat la Banca Mondiala, s-a specializat pe dezvoltare economica, fiind preocupat de trecerea României de la stadiul actual de dezvoltare la nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeana. Conducerea BNR este asigurata de un Consiliu de Administratie, compus din noua membri, iar conducerea executiva a BNR se exercita de catre guvernator, prim-viceguvernator si de cei doi viceguvernatori, potrivit legii.

Actualul Consiliu de Administratie al BNR a fost numit de Parlament la sfârsitul lunii septembrie 2004, când legislativul a stabilit, totodata, ca mandatul conducerii Bancii Centrale sa fie redus de la sase la cinci ani. Mandatul actualului CA va expira in urmatoarele 4 luni.
În urma cu 5 ani, alaturi de Mugur Isarescu au mai fost numiti in Consiliul de Administratie al BNR Florin Georgescu – prim-viceguvernator, Cristian Popa – viceguvernator, Eugen Dijmarescu – viceguvernator, si 5 membri fara functii executive:

Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop si Virgiliu Stoenescu. Mugur Isarescu, care acum are 59 de ani, a preluat la vârsta de 40 de ani, in septembrie 1990, pozitia de guvernator al BNR, pe care a parasit-o temporar doar in perioada 22 decembrie 1999 – 28 noiembrie 2000, când a fost numit premier. Membrii Consiliului de administratie al BNR, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiti de Parlament, pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.

În cazul descompletarii Consiliului de administratie, completarea locurilor vacante se face pe functia respectiva pe intreaga durata a mandatului. Revocarea din functie a oricarui membru al consiliului de administratie se face de catre Parlament, daca acesta inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave. Guvernatorul Mugur Isarescu a primit aprobarea Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, in 2004.

Potrivit legii “Consiliul de administratie al Bancii Nationale a României hotaraste, in conditiile legii:

a) politicile in domeniul monetar si al cursului de schimb, urmarind aducerea la indeplinire a acestora; b) masurile in domeniul autorizarii, reglementarii si supravegherii prudentiale a institutiilor de credit si monitorizarii sistemelor de plati pe care le-a autorizat; c) directiile principale in conducerea operatiunilor si raspunderile ce revin personalului Bancii Nationale a României; d) organizarea interna, indemnizatiile, salariile si alte drepturi banesti ale personalului; e) atributiile si componenta Comitetului de Politica Monetara, Comitetului de Supraveghere, Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale si Comitetului de Audit, care functioneaza in cadrul Bancii Nationale a României; f) delegarea temporara a competentelor sale catre conducerea executiva, atunci când situatii speciale pot impune aceasta solutie.

Consiliul de administratie este compus din 9 membri, astfel: a) un presedinte, care este si guvernator al Bancii Nationale a României; b) un vicepresedinte, care este si prim-viceguvernator; c) 7 membri, dintre care 2 sunt si viceguvernatori, iar ceilalti 5 membri nu sunt salariati ai Bancii Nationale a României. Nici un membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a României nu va fi schimbat din functie din alte motive sau prin alta procedura decât cea prevazuta de lege.

Numirile, retragerile si revocarile din functie ale membrilor Consiliului de administratie al Bancii Nationale a României se publica in Monitorul Oficial al României. Hotarârea de revocare din functie a membrilor Consiliului de administratie al Bancii Nationale a României poate fi atacata la Înalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 15 zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al României.
La sedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a României pot participa ministrul Finantelor Publice si un secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice, fara drept de vot.

Membrii Consiliului de administratie al BNR nu pot fi deputati ori senatori, sau membri ai unui partid politic si nu pot face parte din autoritatea judecatoreasca sau din administratia publica.

Începând cu data aderarii României la Eurosistem, membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a României, implicati si in exercitarea atributiilor legate de Sistemul European al Bancilor Centrale, nu pot avea alte functii care se pot afla in conflict de interese cu obligatiile ce le revin, in calitate de membri ai consiliului. Membrii Consiliului de administratie si salariatii cu functii de conducere ai Bancii Nationale a României sunt supusi regimului incompatibilitatilor si conflictelor de interese prevazut de lege.

Membrii Consiliului de administratie se dedica exclusiv exercitarii atributiilor lor, cu posibilitatea desfasurarii de activitati didactice si de cercetare stiintifica.
Mugur Isarescu a absolvit, in 1971, Academia de Studii Economice – Facultatea de Relatii Economice Internationale si a obtinut doctoratul in economie cu teza “Politici ale ratelor de schimb”. A publicat câteva zeci de lucrari, a primit distinctii de la mai multe universitati din România si strainatate, iar din 2006 este membru titlular al Academiei Române.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.