EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Fermierii europeni suspenda greva laptelui pâna la data de 5 octombrie 2009

0

Greva livrarilor de lapte, declansata de fermierii europeni la 10 septembrie, va fi suspendata pâna la data de 5 octombrie, zi in care este programata a avea loc o reuniune extraordinara a ministrilor europeni ai Agriculturii, a anuntat joi (24 septembrie 2009) Confederatia europeana a Producatorilor de Lapte (EMB), citata de AFP.

“Greva este suspendata pâna la data de 5 octombrie”, a declarat presedintele EMB, Romuald Schaber. “Însa ea se va relua imediat daca ministrii nu vor ajunge la o decizie rezonabila”, a adaugat Romuald Schaber.

Agricultorii francezi membrii ai EMB au cerut declansarea unei greve la nivel european pe data de 10 septembrie, pentru a atrage atentia puterilor publice asupra pretului scazut al laptelui. În zilele urmatoare, apelul la greva al fermierilor francezi a fost urmat colegii lor din alte sapte state din Europa, sustine EMB.

“Greva este suspendata, dar actiunile continua”, a precizat Erwin Schöpges, presedintele Milk Interest Group (MIG), o organizatie a producatorilor belgieni. “Daca la data de 5 octombrie nu vom avea un semnal puternic si concret, miscarea va fi reluata”, a avertizat Erwin Schöpges.

Zilele trecute, fermierii din cadrul Confederatiei europene a Producatorilor de Lapte (EMB) au varsat laptele din câteva cisterne in fata cladirii Comisiei Europene de la Bruxelles, pentru a atrage si mai mult atentia asupra crizei. Fermierii sustin ca diferenta dintre un cost de productie de 35-40 centime pe litru si pretul platit de procesatori de 28-30 de centime pe litru se afla la originea protestelor.

Miercuri, presedintia suedeza a Uniunii Europene a anuntat organizarea unei reuniuni extraordinare a ministrilor europeni ai Agriculturii in data de 5 octombrie, la Bruxelles.
“Am decis sa ii invit pe cei 26 de colegi ai mei la Bruxelles, in data de 5 octombrie, la o reuniune cu Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, care va prezenta o foaie de drum pentru sectorul european al laptelui”, a declarat ministrul suedez al Agriculturii, Eskil Erlandsson.

Mai multe state europene, in fruntea carora se afla Franta si Germania, au apreciat drept insuficiente recentele propuneri facute saptamâna trecuta de Mariann Fischer Boel pentru remedierea tendintei de scadere a pretului laptelui. Într-un text comun, un numar de 19 state, printre care se numara si România, solicita introducerea unei noi reglementari in sectorul laptelui care sa insoteasca eliminarea sistemului cotelor, la orizontul anului 2015.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.