EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Giscard d’Estaing despre Lady Di: „Am inventat faptele”

0

Fara Diana, romanul lui Valery Giscard d”Estaing, „Printesa si Presedintele”, n-ar fi aparut. Printesei, moarte in 1997, i se adreseaza misterioasele vorbe „promisiune respectata”. Fostul presedinte dezminte orice relatie cu Lady Di, adaugând ca i-a promis fostei sotii a printului Charles sa scrie o carte despre „povestile de dragoste dintre conducatorii marilor tari”, scrie cotidianul Le Figaro de joi.

Palatul Republicii n-a fost niciodata decorul povestii de dragoste dintre presedintele francez si printesa Diana. Aceasta poveste, care se afla in centrul celei mai recente carti a lui Valery Giscard d”Estaing si care a pus pe jar presa engleza, este in intregime rezultatul imaginatiei fostului sef de stat.

Într-un interviu acordat revistei Le Point, d”Estaing pune capat oricarei speculatii. Eroina sa, printesa de Cardiff, Patricia, care seamana cu fosta sotie a printului Charles, este dublura literara a Dianei. Totusi, d”Estaing n-a avut niciodata o relatie cu Diana. „Am inventat faptele, dar nu locurile si decorurile, pe care incerc sa le descriu printr-o scriitura vizuala„, marturiseste el.

„Este un roman al carui personaj principal este printesa Diana. Am incercat astfel s-o fac sa traiasca din nou, asa cum aparea când o intâlneai”, spune fostul presedinte, adaugând ca a gasi in cartea „Printesa si Presedintele” premisele unei idile ar fi complet gresit.

Sa nu exageram. Am cunoscut-o putin, intr-o relatie de incredere. Avea nevoie sa comunice. Am vrut sa-i aduc un omagiu… Sentimentele sale profunde erau deceptia si nevoia de a fi iubita„, arata d”Estaing. Fara ea, romanul n-ar fi aparut. Asa se explica sintagma „promisiune respectata”: Valery Giscard d”Estaing spune ca a promis Dianei sa scrie o carte despre „povestile de dragoste dintre conducatorii marilor tari”.

Adauga ca a prezentat „câteva idei” printesei, care i-a recomandat sa-si „consacre timpul liber scrierii cartii”. Fostul sef de stat a vrut mai intâi sa-si semneze cartea „Anne Eaux-Nimes”, dar editorii l-au convins ca ar fi fost „o idee proasta”.

Dezmintirea va amuza presa engleza, care a primit cu cea mai mare neincredere ideea ca romanul ar putea fi in mare masura autobiografic. Raspunzând unor intrebari puse de cotidianul Le Figaro, Valentine Low, specialista in probleme de regalitate la Times, se opreste asupra unor neconcordante: Valery Giscard d”Estaing a parasit Palatul Elysee cu câteva luni inaintea casatoriei Dianei Spencer cu printul Charles.

„Este complet ridicol, exista o mare diferenta de vârsta, spune ea. În 1984, atunci când apar primele dificultati intre Diana si Charles, d”Estaing avea deja 58 de ani!” Iar Diana doar 23, „Dianei nu-i placeau decât tinerii„, adauga unul din biografii sai, si „oricum, nu vedem unde s-ar fi putut petrece idila.

Pâna la despartirea din 1992, Diana a fost foarte discreta si apoi a fost urmarita peste tot de fotografi.” De ce fostul presedinte a scris o asemenea poveste? Times sugereaza ca „aceasta poveste de dragoste senzationala vrea s-o ia inaintea memoriilor „”dusmanului sau numarul unu””, Jacques Chirac”.

În „Printesa si Presedintele„, autorul Constitutiei europene povesteste dragostea dintre presedintele Lambertye, vaduv, si printesa Patricia de Cardiff, inselata copios de sotul ei, care o prefera pe iubita lui de multa vreme, dupa modelul printului Charles si al Camillei Parker-Bowles, incheie Le Figaro.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.