EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Imperiul Jobbik cuprinde toate sferele sociale

Jobbik (Miscarea pentru o Ungarie mai Buna – formatiune politica cu caracter extremist) urmeaza sa isi poata spune cuvântul si la nivel de parlament si comisii parlamentare, in timp ce miscarea este deja prezenta in fiecare ungher al societatii, de la librarii si muzica pâna in domeniul sportiv, scrie ziarul ungar Nepszava.

Morvai Krisztina, deputata europeana pe lista Jobbik, declara ca doreste sa foloseasca cele 2,5 minute de vorbire acordate reprezentantilor partidului in cadrul dezbaterii referitoare a buget, facând cunoscut ca la fel doreste ca expertii partidului sa-si spuna cuvântul si in comisiile parlamentare.

Morvai afirma ca a venit vremea pentru o noua forta in politica maghiara interna ca si in cadrul reprezentarii la nivelul Uniunii Europene. Legat de aceasta „noua forta” merita sa iti indrepti atentia asupra unei echipe de handbal, care a debutat anul acesta in cadrul NB I feminin, noteaza ziarul mentionat.

Este vorba de clubul sportiv de handbal Hunnia Kezilabda Sport Klub. Pe tricourile fetelor, care joaca acasa in culori rosu-alb iar in strainatate in negru, se poate citi un text asemanator cu cel folosit de Jobbik in campania pentru alegerile europene.

Senzatia unei conexiuni intre cele doua este intarita de faptul ca societatea care se afla in spatele clubului, Hunnia Kézilabda Sport Kft, are printre proprietari pe seful cabinetului pentru sport al Jobbik, Tomor Zsolt, care detine 45 la suta din actiuni.

La intrebarea ziarului, seful societatii, Miltenyi Zsolt, declara ca, in calitate de persoana privata, este apropiat de valorile promovate de Jobbik, insa in anumite chestiuni este de acord si cu alte partide.

Legat de intrepatrunderea dintre echipa sportiva si partid, el a tinut insa sa precizeze ca in spatele Hunnia nu se afla niciun partid politic sau organizatie. Cu greu insa se poate cineva indoi asupra caracterului nationalist al unora din suporterii echipei iar la meciuri se intâmpla sa fie expuse imagini reprezentând Ungaria Mare si alte simboluri ale radicalilor de dreapta, desi conducerea afirma ca nu va permite niciun fel de scandal, promisiune pe care pâna acum a onorat-o.

În afara domeniului sportiv, partidul deschide si alte posibilitati pentru cei care nu simpatizeaza neaparat cu organizatia politica, creând, de exemplu, asa-numitele asociatii nationale, actualmente peste 200 la numar, asociatiile fiind formate fiecare din patru-cinci persoane si ajutându-se una pe alta.

Membrilor lor li se recomanda sa tina la vedere simbolul asociatiilor, focul de tabara intretaiat de doua sabii, pe masini, case sau haine, pentru a se recunoaste intre ei. În jurul partidului radical au mai aparut si multe alte forme de afiliere, printre care magazine care vând articole maghiare sau cu caracter maghiar.

Cel mai cunoscut fenomen este cel al marcii Turul (pasare mitologica din folclorul ungar) si al magazinului care comercializeaza aceasta marca. Ideea marcii apartine deputatului european din partea Jobbik, Szegedi Csanad. Proprietarul magazinului, care se gaseste in piata Moricz Zsigmond (aproape de muntele Gellert) din Budapesta, este cu siguranta Szegedi iar directorul de magazin este Szabo Gabor, numarul doi in cadrul Jobbik.

În tara pot fi vazute insa tot mai multe magazine intitulate Szkitia (Scitia), in acestea fiind vândute carti de istorie in interpretare nationalista si alte volume de „popularizare”. În ultima vreme, cei de la Jobbik se gândesc si la copii, in oferta fiind cuprinse carti pentru acestia, care invata vechea scriere runica ungara sau jocuri de societate.

Nu de mult a aparut si o noua marca, „Luptatorul Maghiar” (Magyar Harcos), in oferta magazinelor de acest tip putând fi gasite si accesorii de genul puloverului cu acoperitoare de fata integrata, foarte necesar in caz de tulburari stradale.

La standurile de ziare se pot cumpara intre timp publicatii care raspândesc opinii radicale, ca de exemplu publicatia mensuala Barikad, inrudita cu pagina Internet omonima, facându-si aparitia si revista de istorie Ungaria Mare.

În legatura cu partidul se afla si o organizatie de aparare a intereselor, asa-numitul Sindicat al Politiei Maghiare Gata de Fapte (TMRSZ) incheind un acord cu Jobbik, asupra legalitatii acestei afilieri justitia urmând inca sa se pronunte.

În preajma Jobbik si-au facut aparitia si personalitati ale vietii publice care isi asuma in mod deschis vederile. Una din figurile cunoscute ale industriei rap ungare, Kohazy „Fankadeli” Ferenc, pozeaza cu mare placere pe la manifestarile Jobbik iar in textele melodiilor sale se simte legatura cu radicalii.

Mai trebuie amintiti aici pastorul reformat Hegedus Lorant junior, deputata Fidesz Wittner Maria sau fostul ministru al apararii Fur Lajos.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata