Lemnul de foc se ieftineşte cu până la 50%

Populatia poate cumpara lemnul pentru foc provenit din fondul forestier proprietate publica a statului cu preturi reduse intre 30 si 50%, a declarat joi (24 septembrie 2009) directorul general adjunct al RNP-Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

“Consiliul de Administratie al Romsilva a decis reducerea pretului de vânzare a lemnului pentru foc provenit din padurile administrate de regie cu circa 30-50%, din cauza crizei si posibilitatilor financiare ale beneficiarilor, dar si in urma scumpirilor semnificative inregistrate pe aceste sector, in anii 2005-2008.

Romsilva a transmis, inca din 10 septembrie 2009, o circulara catre toate directiile silvice din tara pentru vânzarea masei lemnoase la preturi mai mici, procentul efectiv de reducere urmând sa fie luat de fiecare directie silvica in parte”, a spus Nichiforel. Acesta a precizat ca la nivelul Directiei Silvice Suceava ieftinirea lemnului pentru foc va fi cu circa 50%, atât pentru populatie cât si pentru unitatile bugetare.

Astfel, pretul lemnului de foc din rasinoase pentru populatie va fi redus de la 50 la 25 lei/mc, al lemnului de lucru din rasinoase pentru gatere pretul va fi micsorat de la 200 lei/mc la 120 lei/mc, iar la lemnul de constructie subtire din rasinoase, de la 105 lei/mc la 80 de lei/mc.
Potrivit sursei citate, populatia va putea achizitiona lemnul de foc din fag la 40 de lei/un metru cub, de la 70 lei/mc in prezent, lemnul de lucru pentru gatere din fag cu 130 lei/mc, fata de 150 lei/mc la ora actuala, in timp ce un metru cub de lemn de constructii subtire din fag va fi redus de la 85 lei, la 75 lei/un metru cub.

Nichiforel a mai adaugat ca, in urma regulamentului aprobat de CA privind valorificarea masei lemnoase care se recolteaza din fondul forestier proprietate publica a statului, populatia se va putea adresa direct ocoalelor silvice, fara niciun fel de avize, pentru a cumpara cantitatile dorite de lemn, dar in limita rezervelor existente la nivelul ocoalelor.

“Cei care vor sa cumpere lemn pentru gatere sau pentru foc se pot adresa direct ocoalelor silvice, fara a solicita o serie de avize, primind cantitatea solicitata in functie de rezervele de lemn existente. Anterior, populatia putea cumpara doar in limita a 5 mc de lemn pentru foc si de 10 mc de lemn pentru lucru, chiar daca aveau nevoie de cantitati mai mari.

Acum pot solicita sa cumpere orice cantitate doresc, dar in limita rezervelor existente la nivelul ocoalelor silvice”, a mai aratat directorul general adjunct al RNP-Romsilva. Seful Romsilva a spus ca masura de reducere a pretului de achizitionare a lemnului de foc poate fi aplicata si in padurile private administrate de regie, dar numai cu acordul proprietarilor si cu un addendum la contractul de administrare.
Potrivit datelor Romsilva, pentru 2009 a fost aprobata recoltarea unei cantitati de masa lemnoasa de 9,782 milioane mc din padurile administrate de RNP, fata de 10,167 milioane mc in 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.