Marea Britanie – „capitala” sinuciderilor asistate din întreaga lume?

0

– Doctorii vor fi capabili sa isi ajute pacientii sa se sinucida, sub auspiciile unor noi reglementari privind sinuciderea asistata intrate in vigoare la 23 septembrie in Marea Britanie, noteaza cotidianul Daily Mail.

– Reglementarile, elaborate de catre procurorul general de pe lânga Înalta Curte de Justitie, Keir Starmer, precizeaza cum familiile celor aflati intr-un stadiu terminal al unei maladii isi pot ajuta apropiati sa moara, fara a intra sub incidenta legii.

De asemenea, legislatia se aplica si medicilor si asistentelor, care vor putea decide singuri atunci când pot sa isi ajute pacientii sa moara. Procurorul a admis ca reglementarile pot duce la o crestere a numarului de sinucideri, insa a precizat ca doar timpul va putea dovedi ca lucrurile stau sau nu asa.

Pe de alta parte, extinderea legislatiei privind sinuciderea asistata la profesia medicala a atras condamnari din partea oponentilor eutanasiei si avertismente din partea organizatiilor medicale. Potrivit Daily Mail, exista temeri din ce in ce mai pronuntate ca procurorul a uzurpat de fapt rolul Parlamentului dând forma legii privind sinuciderea asistata.

Situatia a atras avertismente ca Marea Britanie ar putea deveni „capitala” sinuciderii asistate. În opinia ziarului britanic, raspândirea sinuciderilor asistate pare acum probabil sa depinda de atitudinile in rândul cadrelor medicale si ale asistentelor.

În timp ce Asociatia Medicilor din Marea Britanie a respins in aceasta vara doar cu putin (53 % impotriva, 45 % pentru) ideea de a le permite familiilor sa ajute sinuciderea apropiatilor, cel mai mare sindicat al asistentelor din Marea Britanie, Royal College of Nursing, si-a anulat opozitia fata de sinuciderea asistata in luna iulie.

Procurorul a fost consiliat de catre judecatorii din Camera Lorzilor in aceasta vara sa publice reglementarile sub auspiciile carora el va decide daca oamenii vor fi urmariti in justitie pentru faptul de a-si fi ajutat rudele sau prietenii sa se sinucida.

Pe parcursul ultimilor sase ani, 115 britanici s-au sinucis apelând la legislatia elvetiana ân privinta sinuciderii. Pâna in prezent, nimeni nu a fost urmarit in justitie ca urmare a invocarii legii britanice din 1961 privind sinuciderea, care prevede executarea unei pedepse cu inchisoarea de maximum 14 ani pentru persoanele care „ajuta sau sunt complice” la sinuciderea altei persoane.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.