Obama, obligat să obţină controlul nuclear asupra Iranului

– Urmatoarele zece zile, dupa deschiderea Adunarii Generale a ONU la New York, vor fi decisive pentru a sti daca politica dialogului aleasa de Adminstratia lui Barack Obama va folosi pentru a rezolva pe cale pasnica disputa cu Iranul privind dezvoltarea programului sau nuclear.

– Timpul a luat sfârsit pentru Obama care are nevoie urgent de rezultate pe plan international pentru a justifica schimbarea politicii fata de cea guvernului Bush.

Începe sa creasca senzatia in SUA ca presedintele nu a facut pâna acum decât concesii – cea mai mare si mai semnificativa, renuntarea la scutul antirachete din Europa de Est – fara sa obtina in schimb niciun progres tangibil in favoarea intereselor americane, noteaza ziarul El Pais.

Concentrarea din New York a peste o suta de lideri mondiali care participa la lucrarile Adunarii Generale este o ocazie excelenta pentru Obama de a inversa aceasta senzatie. Purtatorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a recunoscut insa ca nu se asteapta rezultate palpabile, dupa cum nu a dus la nimic concret nici intrevederea dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si presedintele ANP, Mahmoud Abbas.

La fel cum nu se asteapta noutati nici in privinta Afganistanului, care putin câte putin devine o problema exclusiv americana. Astfel, singura chestiune asupra careia exista perspectiva unei schimbari de directie favorabila Washingtonului este cea a Iranului, oricât de mici si de insignifiante ar fi aceste posibilitati.

În cadrul ultimul summit G-8, din Italia, Obama semnalase Adunarea generala ca posibil for unde guvernul iranian sa raspunda ofertei sale de dialog.

În pragul acestei limite, guvernul irianian a raspuns prin acceptarea unei intâlniri cu un grup de negociere international (China, Rusia, Germania, Franta si Marea Britanie), ce va avea loc la 1 octombrie la Geneva si la care va participa pentru prima data in mod plenar si oficial un reprezentant al SUA.

Negocierile trebuie sa duca la obtinerea unui angajament din partea Iranului, care sa-i permita lui Obama sa sustina in fata opiniei sale publice, a Congresului si a aliatilor sai nerabdatori, precum Israelul, ca este inca posibil sa se impiedice Teheranul sa construiasca arme nucleare fara a recurge la masuri de forta.

„Trebuie sa transmitem senzatia ca ceva se misca. Exista o pozitie din partea guvernantilor americani si din partea tuturor ca trebuie sa se avanseze, chiar daca va fi foarte greu”, a declarat reprezentantul Uniunii Europene la aceste negocieri, Javier Solana, al carui rol ca interlocutor direct cu regimul iranian ii confera in aceasta faza o uriasa responsabilitate. Solana va participa si la o reuniune cu ministrii de externe ai celor sase tari reprezentate la Geneva cu scopul de a coordona o pozitie.

Va fi prima ocazie pentru a aprecia daca decizia lui Obama privind scutul antiracheta a influentat sau nu pozitia Rusiei asupra Iranului. Rusia, implicata inca de la inceput in dezvoltarea programului nuclear iranian, are inca un contract privind vânzarea Iranului de rachete SS-300 si s-a opus pâna acum aprobarii de sanctiuni impotriva Teheranului de Consiliului de Securitate.

Însa dupa intrevederea sa cu Obama presedintele rus Dmitri Medvedev a admis ca aprobarea de sanctiuni impotriva Iranului ar putea fi „inevitabila”, daca Teheranul nu accepta controlul international al programului sau nuclear, „desi rareori sanctiunile aduc rezultate pozitive”, s-a grabit el sa precizeze.

O alta ocazie pentru a cunoaste, atât atitudinea Rusiei cât si sansele reale de dialog cu Iranul este reuniunea Consiliului de Securitate prezidata de Obama si convocata pentru a cincea oara in istorie la nivel de sefi de stat si de guvern.

Rezolutia impotriva proliferarii nucleare care este prevazuta sa se aprobe in aceasta reuniune ar putea fi cadrul global in care Iranul ar putea accepta, fara a-i fi sifonata imaginea, controlul international asupra instalatiilor sale nucleare.

Surse diplomatice au anticipat ca au incredere ca rezolutia va prezenta problema fara sa semnaleze direct Iranul si lasând spatiu ca regimul islamic sa-i poata sustine continutul. Exista insa unele indoieli, mai ales dupa discursul pronuntat in fata ONU de presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad in care nu a facut nicio referire la programul sau nuclear si in timpul caruia mai multe delegatii au abandonat sala.

Desi s-a aratat dispus „sa participe” la constructia „unei paci si securitati durabile” in lume si „sa strânga mâini oneste”, liderul iranian a acuzat „puterile straine” ca propaga razboiul, varsarile de sânge, agresiunea, teroarea si intimidarea” in Orientul Mijlociu, drept referire la conflictele din Irak si Afganistan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.