PenalNet – proiect de comunicare online între avocaţii români şi cei străini

Avocatii din România au la dispozitie, incepând de joi (24 septembrie 2009), o noua modalitate de comunicare cu omologii lor din Europa, prin PenalNet, proiect finantat de Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al Baroului Bucuresti.

Potrivit sursei citate, proiectul a fost lansat la Madrid si permite transmiterea de informatii, prin intermediul internetului, avocatii inscrisi si specializati in drept penal beneficiind de un sistem computerizat si de o semnatura electronica pentru a accesa baza de date.

“Datorita unui sistem certificat bazat pe standarde europene aprobate de Consiliul Barourilor Uniunii Europene si pe certificare digitala, PenalNet asigura certitudinea ca un avocat este in contact cu un alt coleg certificat in sistem, iar acesta este singurul care are dreptul de a accesa datele primite. (informatiile sunt transmise criptat si nu pot fi vizualizate de altcineva, nici macar de pe server).

De asemenea, sistemul garanteaza faptul ca schimbul de informatii nu poate fi modificat sau refuzat”, se noteaza in documentul citat. În România, Baroul Bucuresti este implicat in dezvoltarea acestui proiect, iar avocatii interesati sa se inscrie pot gasi informatii pe site-ul Baroului, sectiunea International.

Seful de proiect pentru România, avocat Flavia Teodosiu, considera ca “pentru avocatii români acest proiect ar putea reprezenta o deschidere extraordinara”, cu atât mai mult cu cât “noi nu inca nu avem sistem smart card unde avocatii inscrisi in Barouri pot colabora si transmite intre ei informatii confidentiale in scopul apararii interesului clientilor lor”.

PenalNet este o initiativa sustinuta si cofinantata de catre programul Criminal Justice 2007, initiativa a Directiei Generale Justitie, Libertate si Securitate a Comisiei Europene, de dezvoltarea careia se ocupa, in prezent, Consejo General de la Abogacía (Uniunea Barourilor din Spania), unde se afla de altfel si serverul principal. Programul a fost lansat in colaborare cu patru Barouri partenere: Conseil National des Barreaux (Franta), Magyar Ügyvedi Kamara (Ungaria), Consiglio Nazionale Forense (Italia) si Baroul Bucuresti (România).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.