Primul an de criză în recrutare: Candidaţii sunt disperaţi

Criza economica a lovit din plin piata locala de recrutare, ceea ce a dus la o scadere dramatica a numarului de joburi disponibile si la o disperare a candidatilor aflati in cautarea unui loc de munca.

.
“Candidatii sunt disperati. Spre deosebire de anul trecut, se observa o crestere a insistentei celor aflati in cautarea unui loc de munca. Primim CV-uri pe adresele de e-mail personale si sunt cazuri in care candidatii vin personal la sediul nostru pentru a-si lasa CV-urile”, spune Cristina Savuica, country manager la Lukera & Makler, al doilea mare jucator de pe piata locala de recrutare, cu afaceri de 18,4 milioane de euro in 2008 si un profit net de circa 630.000 de euro.

Indiferent de pe pozitia pe care vor sa se angajeze, candidatii sunt mult mai flexibili in ceea ce priveste pretentiile pachetelor salariale.
De exemplu, daca pana anul trecut pentru pozitiile de management erau la moda asigurarile de viata sau abonamentele la sala de fitness, candidatii aflati in cautarea unui loc de munca in conducere renunta din start la aceste beneficii.

Spre deosebire de anul trecut, companiile cauta acum oameni cu experienta, in special in vanzari si in banking, numarul angajatorilor aflati in recrutare de absolventi fiind mult mai redus.

Sfatul pe care il pot da absolventilor pentru a-si gasi un loc de munca este de a face practica sau un stagiu de internship in cadrul companiilor. Chiar si fara bani, pentru ca, la noi, valoarea adaugata a absolventului este zero.

Companiile nu au nevoie de absolventi care sa stie trei limbi straine si teorie, pentru ca nu angajeaza traducatori. Dar au nevoie de oameni care sa stie practica”, declara Savuica.

Integral în Wall-Street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.