Proiect european de peste 2 milioane lei pentru salvarea Vilei Calistrat Hogaş

Vila Calistrat Hogas, clădire de patrimoniu din Roman (amplasată în curtea Colegiului National „Roman Vodă“), va fi restaurată prin intermediul unui proiect european, finanţat prin Programul Operational Regional 2007 – 2013 – Axa prioritară 5, în valoare de peste 2 milioane lei.

.

Monumentul va fi reabilitat, consolidat si restaurat în cadrul proiectui initiat de Primăria Roman si finantat prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă si promovarea turismului“.

Consilierii locali au dat undă verde programului, fiind de acord să aloce suma pentru cofinantare, 2,5% din valoarea proiectului, adică 42.896,80 lei, cît si TVA-ul, adică 326.015,68 lei.

Vila Hogas, asa cum îi spune si numele, este casa în care a locuit marele scriitor Calistrat Hogas, între anii 1887-1917, perioadă în care a fost director al liceului romascan. Ulterior, clădirea a găzduit un muzeu al liceului, un muzeu etnografic si o parte din fondul de carte al bibliotecii unitătii de învătămînt.

În prezent, a ajuns un fel de magazie în care se tin manuale scolare, dar în care nu multi se încumetă să pătrundă, din cauza pericolului de prăbusire, constructia aflîndu-se într-un proces avansat de degradare.

Lucrările de reabilitare vor viza consolidarea structurii de rezistentă, repararea acoperisului, înlocuirea tîmplăriei si a instalatiilor interioare. Va fi amenajată si curtea interioară, căile de acces, iluminatul arhitectural care să pună în valoare monumentul.

După terminarea lucrărilor, la parter va functiona un muzeu etnografic, cu exponate de istorie si artă specifice zonei si manifestărilor traditionale, precum si tîrguri expozitionale cu vînzare. Primul etaj al Vilei Hogas va fi rezervat expozitiilor cu icoane vechi si lucrări ale sculptorului Neculai Păduraru, originar din Sagna.

La mansarda imobilului va fi o expozitie de carte veche, fotografii si documente ale marilor cărturari care au trăit în zona Romanului, o sală de lectură si o sală de auditii.

Sursa: Monitorul de Neamţ

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.