Tinerii vor să muncească gratis trei luni, companiile spun pas

Pe o piaţă a muncii în care oferta de joburi a scăzut dramatic, este rândul candidaţilor să treacă la măsuri active pentru găsirea unui loc de muncă.

.
“Este greu ca, pe de o parte, să disponibilizezi sau să diminuezi salariile, iar pe de alta, să ai o nevoie reală de personal pe care să o suplineşti astfel. O lună de practică reprezintă doar «încălzirea» pentru job şi presupune pentru companie mai degrabă costuri decât beneficii; cineva trebuie să îl instruiască pe noul venit, să îl asiste în îndeplinirea sarcinilor curente, să îl înveţe mersul lucrurilor în companie, ceea ce durează în mod normal exact o lună”, spune Sorin Faur, director de HR la BDO România.

Potrivit acestuia, pe fondul diminuării reale a ofertelor de muncă, numărul companiilor dispuse să accepte astfel de candidaturi nu este foarte mare. Nici numărul celor care se autopropun pentru un stagiu de practică nu ar depăşi 5-7%.

Un volum prea mare de «colegi» în practică poate reprezenta chiar un inconvenient, din cauza necesităţii de organizare şi de supervizare a lor, alături de resursele necesare: spaţiu de muncă, birotică şi calculator sau unelte de lucru”, explică Faur.

Potrivit membrului HR Club, candidaţii nu aleg să muncească gratis chiar oriunde, ci doar la acele companii care le “oferă” în schimb prestigiul de a fi lucrat acolo, dacă nu mai mult.

Cristina Ionescu, director de Resurse Umane în cadrul companiei Petrom, ţine să precizeze că orice persoană care desfăşoară o activitate pe piaţa muncii fără un contract individual de muncă încheiat în prealabil şi fără un salariu înregistrat legal pe statul de plată practică munca la negru.

“Pe lângă faptul că această situaţie reprezintă o infracţiune care este pedepsită de lege, există nenumărate alte implicaţii care pot avea urmări foarte serioase. Persoana care desfăşoară activitatea respectivă este lipsită de protecţie socială, iar angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul. În plus, orice activitate în cadrul unei companii presupune accesul la informaţii şi documente care vizează activitatea firmei”, adaugă Cristina Ionescu, de asemenea membru HR Club.

În opinia acesteia, stagiile neplătite ar putea crea un precedent destul de periculos, motiv pentru care în cadrul companiei Petrom nu sunt utilizate astfel de practici.

Integral în Business Standard

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.