EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Un român care a murit într-un accident de muncă în Spania zace de 23 de zile la morgă

0

O craca i-a curmat viata in urma cu aproape o luna lui Ioan Negura, al carui corp zace de 23 de zile la morga din Ortigueira. Familia muncitorului român, care lucra legal in Galicia, are nevoie de 7.000 de euro pentru a-i repatria trupul neinsufletit, insa nici mama lui si nici cei doi copii ramasi orfani nu au acesti bani.

Nu au mijloace nici macar pentru a-si cumpara bilete sa vina in Spania pentru a-l ingropa acolo si cer sa li se permita sa-l inmormânteze in România, se arata intr-un articol publicat joi de ziarul El Pais.

Muncitorul in vârsta de 47 de ani a fost acreditat in România ca este capabil sa ocupe un post in una din categoriile profesionale cel mai greu de acoperit in Galicia, cea de mecanic forestier. Pentru acest post el a obtinut permis de munca si de rezidenta. Dar a impartasi acceasi soarta cu alt român care a murit la Monfero in timp ce muncea la taierea unor arbori de eucalipt, sau cu un portughez care si-a pierdut viata la Cedeira in timp ce ridica copacii doborâti de ciclonul Klaus.

În urma cu ceva timp, Ioan Negura trecuse mai multe examene demonstrând ca este apt sa-si desfasoare munca in sectorul forestier. A fost angajat de Maderas ESA, o companie subcontractata de Norfor. Cei de acolo nu stiu cum sa procedeze.

Este vorba de o companie mica, suntem doar trei muncitori„, explica Antonio Ferreira, patronul. „Eu nu am bani sa le dau acum. Daca i-as avea nu as ezita niciun moment sa-i dau, insa asigurarile sunt cele care trebuie sa plateasca”. Iar avocatul sau adauga prudent: „Cercetam daca era acoperit de asigurari”.

Accidentul s-a produs la 2 septembrie, in parohia din Insua (Ortigueira), la orele cinci dupa amiaza. Negura a ramas fara cunostinta când una din cracile copacului pe care le taia l-a lovit. Echipa de salvare venita in zona nu a putut decât sa constate decesul. Câteva ore mai târziu, mama lui Ioan din România a fost sunata: fiul ei a murit.

Atunci a inceput cosmarul: nu avea bani sa vina in Spania si dorea sa-l ingroape in tara natala. „România este ca Spania in anii 70”, explica Miguel Fernández, purtator de cuvânt la Foro Galego de Inmigración „traditia este sfânta in familie”.

Compania vizata nu neaga ca trebuie sa plateasca o indemnizatie familiei celui decedat, dar asigurarile inca nu s-au pronuntat asupra sumei. Suma minima pe care ar putea sa o primeasca fiii lui Negura, arata cei de la Asociación Puente Cultural Rumano, este de 25.000 de euro.

„Cu acesti bani”, explica presedintele asociatiei, Ion Stan, „vor sa plateasca repatrierea corpului, insa pâna nu vin, cadavrul va ramâne la morga„. ONG a deplâns ca banii nu pot fi dati in avans si a denuntat „procedurile prea lente”, iar serviciul funerar ameninta ca va ingropa corpul daca nu se iau masuri cât mai repede.

De aceea au deschis un cont de strângere de fonduri pentru ca „persoanele binevoitoare sa ajute acest om sa se odihneasca in pace”. Dupa cum explica Stan, „toate partile implicate in formalitati sunt vinovate„. Pe de-o parte, morga, care ar putea „face presiuni”, dar si consulatul.

Misiunea diplomatica româna s-a trezit anul acesta cu zece corpuri neinsufletite in nordul Spaniei de repatriat. Unii isi incinereaza mortii, altii au ales sa-i ingroape aici, iar altii au venit cu asigurarea de repatriere pe care multe companii si banci le ofera atunci când un imigrant incearca sa-si deschida un cont in tara de venire.

„Însa aceasta familie este prea saraca si nu isi poate permite”, spune Ion Stan. Atât purtatorul de cuvânt al forului, cât si presedintele asociatiei Puente Cultural Rumano considera ca „lipsa de operativitate” a institutiilor este cauzata de faptul ca atunci când un emigrant strain „nu mai produce, el nu mai valoreaza”. Presedintele Asociatiei Ecuadorienilor, Fernando Muñoz, a facut insa apel la „putina omenie: de 23 de zile un om zace abandonat intr-un compartiment frigorific„.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.