Ungaria: sclavii ţiganilor din comitatul Bekes

În comitatul Bekes (sud-est, la granita cu România) tiganii tin literalmente in sclavie oameni in vârsta, in conditii greu de imaginat, luând credite pe numele acestora, scrie ziarul ungar Magyar Hirlap. Tiganii din comitatul Bekes considera numarul de sclavi („csicska” – cum sunt numiti ei, in limbaj de inchisoare, echivalent cu sluga) pe care ii au drept un simbol al statutului lor social.

Cuvântul desemneaza la tigani acele persoane tinute in sclavie – in mare parte netigani – carora „stapânii” lor le iau totul si ii pun sa munceasca la casele si pe terenurile lor, ii infometeaza si ii trateaza ca pe niste animale, deseori batându-i.

Deja au ajuns cunoscute cazuri in care sclavii tiganilor erau tinuti in grajduri, unde dormeau si locuiau printre cai, nefericitii fiind pe deasupra legati. Asupra acestei sclavii moderne a atras atentia cazul unui barbat de 68 de ani, descoperit in localitatea Ujkigyos, unde era tinut sclav in conditii inumane, desi fenomenul „sclavizarii” nu este unul nou.

Babak Mihaly, primarul localitatii Szarvas, s-a ocupat recent de mai multe ori de aceasta problema, din informatiile provenite de la guvernarea locala reiesind ca doar pe teritoriul acestei localitati de 17.000 de suflete exista un numar de 100-150 de persoane tinute in sclavie de familii de tigani.

Datele au fost confirmate si de Melis Janos, notarul localitatii. Acesta adauga ca problema a iesit la iveala la nivel de localitate pentru prima oara acum trei-patru ani. Autoritatile au in cele mai multe cazuri mâinile legate, dat fiind ca, atunci când politia vine la fata locului sa investigheze, persoanele tinute in sclavie neaga faptul ca au de suferit.

Nu de mult, in momentul in care politisti au strâns 24 de astfel de persoane aflate in robie, doar doua dintre ele au indraznit sa povesteasca adevarul. Întrebat de reporteri cum fac aceste familii de tigani pentru a-i aduce in stare de sclavie pe respectivii, Melis raspundea ca acest lucru nu se face prin intimidare, victimele fenomenului fiind in primul rând persoane singure, de multe ori dependente si in vârsta dar inca cu putere de munca.

Detinatorii lor ii privesc pe acesti oameni drept proprietate personala, ca pe niste obiecte, cele mai multe dintre persoanele afectate fiind barbati cu vârsta in jur 50 de ani, arata Melis. Ziarele informau recent despre cazul unui barbat in vârsta, pe care propria fata l-a vândut la tigani, „un caz de o ticalosie pe care nu a mai intâlnit-o„, spunea notarul.

Un alt barbat in vârsta, care a dorit sa ramâna anonim, eliberat din sclavie de asistenti sociali, povestea ca a trait un an la o familie de tigani.

Acestia nu l-au maltratat insa i-au luat toata pensia si l-au infometat, dându-i sa manâne pe zi o feliuta de slanina si putin vin, spunea el. În momentul in care l-au gasit, era asa de slabit incât a fost dus la spital, intre timp tiganii luând credit in valoare de un milion de forinti (3.700 euro) pe numele sau si cu documentele sale personale.

Barbatului i se percep din pensie de catre banca inca si acum ratele de rambursare. În acest caz, nici el nici sustinatorii sai nu pot face nimic pentru ca tiganii care l-au tinut sclav l-au convins sa semneze documentele pentru credit.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. antit spune

    cunosc si in romanialocuri unde tiganii tin batrini romini cu forta si le folosesc pensia pentru a trai ei un exemlu este si tatal meu si daca am vrut sa fac ceva am fost amenintat………………

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.