Zilele Europene ale Patrimoniului: în Italia, weekend de artă cu peste 1.000 de manifestări

– A XV-a editie a Zilelor Europene ale Patrimoniului, in program sâmbata, 26 septembrie, si duminica, 27 septembrie, in 49 de tari care au aderat la Conventia culturala europeana, are o agenda si mai bogata in evenimente comparativ cu anul trecut.

– În Italia este vorba in total de 1.129 evenimente gratuite, printre care vizite cu ghid (396), expozitii (233), conferinte (72) deschideri extraordinare de muzee, prezentari, laboratoare didactice si concerte, informeaza agentia de presa Il Velino.

Manifestarea este, asa cum a subliniat in cursul conferintei de presa subsecretarul in Ministerul pentru Bunuri si Activitati Culturale (MIBAC), Francesco Giro, o ocazie pentru a favoriza dialogul si respectul reciproc intre popoare si tari”.

„Timp de doua zile vom deschide portile patrimoniului cultural italian, aceasta si pentru ca cultura este un factor de crestere economica pentru Italia si de avantaj competitiv comparativ cu alte tari”, a precizat el.

Initiativa s-a nascut in urma colaborarii cu Ministerul de Externe si peste 70 de institute de cultura italiana din strainatate, fiind totodata o oportunitate de a vedea o parte din patrimoniul din L’Aquila salvat de la distrugere in urma cutremurului din 6 aprilie.

„Sistemul nostru nu are structuri simbol precum Luvrul sau British Museum ci peste 400 de muzee statale: o retea unica ce face din Italia un muzeu-teritoriu, muzeul-Italia, si care isi va aduce contributia pentru a asigura o forma de participare relevanta”, a dat asigurari Giuseppe Proietti, secretarul general al MIBAC.

În 2008, muzeele de stat au inregistrat o scadere cu 3,8%, in conditiile reducerii numarului de turisti. Au existat insa initiative speciale ale ministerului precum „Noaptea muzeelor”, Sfântul Valentin, Zilele Europene ale Patrimoniului.

Toate acestea sunt pentru directorul general pentru valorificarea patrimoniului cultural, Mario Resca, un indiciu „al cresterii atractivitatii turismului cultural, care reprezinta peste o treime din turismul italian si poate ajunge pâna la a depasi 50%, asa cum se intâmpla in alte tari”. În acest fel, oficialul a revenit la „calul sau de bataie”, asa-numitul serviciu de „intâmpinarea utilizatorului”.

„Clentul, daca este tratat bine, revine. De aceea am introdus aceasta terminologie in acest minister: exista o cerere crescânda de cultura, foarte sensibila la solicitari si de aceea este necesara folosirea unui limbaj adecvat”.

Pentru al doilea an, la initiativa va participa si Fondul Edificiilor de Cult (FEC), instituit in 1985 pe lânga Ministerul de Interne, cu sarcina de a monitoriza cele peste 750 de biserici confiscate autoritatilor ecleziastice de statul italian dupa unificare (precum Santa Maria del Popolo la Roma, Santa Chiara la Napoli si Santa Croce la Florenta).

„Printre numeroasele situri ce pot fi vizitate trebuie semnalata si biserica Santa Sofia din Benevento, candidata la intrarea pe lista UNESCO”, a subliniat directorul central al FEC, Lucia De Maro. De asemenea, printre evenimentele de importanta majora se numara „revenirea” in circuit a Pinacotecii din Brera – care in 2009 isi sarbatoreste bicentenarul – si posibilitatea de a vedea tabloul „Sposalizio della Vergine” de Rafael, din nou accesibil publicului dupa o restaurare care a durat un an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.