4 lucruri ce trebuie ştiute despre puzzle-ul global

0

Summit-urile la nivel mondial din aceasta saptamâna au relevat patru aspecte importante, noteaza cotidianul britanic Financial Times (FT), intr-un editorial. Primul este ca o China reticenta a imbratisat multilateralismul, prin anuntarea, in aceasta saptamâna, de catre presedintele Hu Jintao a unui set de masuri privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Pe de alta parte, noteaza FT, anuntul facut de China, care a tinut prima pagina a ziarelor, nu ofera nicio garantie ca se va ajunge la un acord la summitul privind incalzirea globala care se va desfasura in decembrie, la Copenhaga.

Cu toate acestea, initiativa lui Hu Jintao a subliniat o schimbare importanta in felul in care Beijingul se raporteaza la lume. În opinia publicatiei britanice, prin acest anunt, China isi revendica statutul de actor important pe scena globala, in conditiile in care, cu un an in urma, Beijingul se agata de un rol eminamente pasiv in relatiile internationale.

Interferentele Occidentului pentru ca Beijingul sa se comporte responsabil intr-un sistem multilateral au fost intâmpinate cu proteste, fiind considerare premature: China era inca o tara in curs de dezvoltare si pretuia non-interferenta mai presus de conceptele occidentale de dependenta reciproca.

Este adevarat ca China a trecut printr-o criza blânda, demonstrând ca poate avea crestere economica in timp ce Occidentul se afla in recesiune. Colapsul exporturilor sale a amintit insa Chinei de legaturile inextricabile tesute de globalizare. Daca interdependenta este luata de-a gata de catre statele occidentale, pentru Beijing ea are consecinta neplacuta ca alte state au un interes legitim in configurarea politicilor interne ale altor state.

Un al doilea factor ce merita retinut din aceste summituri este provocarea Orientului Mijlociu fata de Occident, simbolizata de prezenta rauvoitoare a presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad la summitul ONU de la New York, in conditiile in care puterea americana in regiune a fost afectata de razboiul din Irak, de insurgenta din Afganistan si de perceptia consecventa printre statele arabe ca Washingtonul nu se poate tine de promisiuni.

În mod ironic, acest statut diminuat al americanilor a primit o dovada concreta in aceasta saptamâna de la cel mai apropiat aliat din zona, Israelul, in conditiile in care premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins cererea formulata de Obama de a-si respecta obligatiile internationale privind inghetarea construirii de colonii in teritoriile palestiniene ocupate.

Potrivit FT, singurul mod prin care Obama isi poate recupera autoritatea sta in stabilirea publica a parametrilor doriti de Washington pentru un acord final intre israelieni si palestinieni.

Problema care se pune este daca el va accepta acest risc, in conditiile in care atât Israelul cât si palestinienii percep o diminuare a puterii americane, in pofida eforturilor facute de Obama.

Eforturile lui Obama de a elabora noile reguli pentru jocul global constituie un al treilea factor demn de retinut din summiturile din aceasta saptamâna. Un al patrulea aspect important priveste influenta Europei si marginalizarea sa in pofida declaratiIlor liderilor sai.

În aceasta saptamâna, presedintele francez Nicolas Sarkozy a facut din nou eforturi sa se faca auzit, dorind un alt summit global in luna noiembrie, insa problema este ca activismul neobosit al liderului francez pare sa fi devenit un scop in sine.

Nici premierul britanic Gordon Brown nu o duce mai bine, in conditiile in care saptamâna trecuta indelung contestatul sef al cabinetului de la Londra a trebuit sa combata titlurile ziarelor care vorbeau de faptul ca la intâlnirea cu Obama, acesta l-ar fi ignorat.

În Germania, o Angela Merkel invizibila ar putea sustine ca a fost distrasa de alegerile din Germania de la acest sfârsit de saptamâna, insa cancelarul a urmarit de mult o politica externa descrisa drept „inertie calculata”.

Daca punem toate aceste aspecte alaturi vom avea o imagine a puzzle-ului global. Optimistii vor vedea in recent-descoperitul realism american si in multilateralismul prudent al Chinei sansa de a asambla piesele pentru a obtine o alta ordine geopolitica.

Pesimistii vad insa mai multe mâini incercând sa rupa puzzle-ul in incercarea de a-l aranja. Succesul sau esecul de la Copenhaga va da o indicatie importanta care tabara are dreptate.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.