Agenţii chinezi se ascund în Germania sub haina practicanţilor

Agentii chinezi se strecoara tot mai mult in companiile germane sub masca practicantilor, oamenilor de stiinta sau a studentilor cu loc de munca in paralel, mai ales companiile mijlocii fiind putin protejate contra acestei forme de spionaj industrial, scrie ziarul austriac Die Presse.

Practicantul chinez este supercalificat si totdeauna prietenos si harnic, atât de harnic incât seara ramâne mai mult timp la birou decât colegii sai. Ceea ce nimeni nu observa este insa faptul ca practicantul foloseste orele suplimentare pentru a descarca nestigherit pe un stick de memorie date din sistemul computerizat al companiei.

Conform oficiului german pentru protectia Constitutiei, serviciile secrete chineze folosesc in mod obisnuit siretlicul cu studentul in cadrul spionajului economic, tendinta fiind de accentuare a acestui fenomen.

Cei de la oficiul federal pentru protectia Constitutiei din Koeln afirma ca persoanele implicate sunt studenti, practicanti sau oameni de stiinta care se afla pe teritoriul Germaniei, mai ales companiile mijllocii fiind luate in vizor in mod mai accentuat de catre serviciile secrete chineze, in conditiile in care, spre deosebire de marile concerne, ele se protejeaza prea putin vizavi de posibile actiuni de spionaj.

Aceste companii sunt insa tocmai in sectorul constructiei de masini o sursa bogata de inovatie. Într-un raport referitor la evolutia spionajului in Germania, autoritatea de la Koeln avertiza ca acest cerc de persoane se simte deseori puternic legat de patria-mama, lucru de care se folosesc serviciile secrete.

Ministerul chinez al securitatii statului (MSS) are ca serviciu civil de informatii o misiune ampla de strângere de informatii in Germania. În perioada de criza pericolul este mai mare din cauza accentuarii competitiei, concurenta fiind interesata in special de know-how-ul companiilor mijlocii din Germania, arata directorul executiv al Grupului de Lucru pentru Siguranta Economiei (Arbeitsgemeinschaft für Sicherheit der Wirtschaft), Berthold Stoppelkamp, asociatie afiliata la Federatia Germana a Camerelor de Industrie si Comert (DIHK) si care colaboreaza strâns la combaterea spionajului cu organele pentru protectia Constitutiei.

Stoppelkamp declara ca la companiile mijlocii nu exista de cele mai multe ori niciun angajat special, responsabil de protectia know-how-ului. Pagubele cauzate economiei de spionajul industrial se cifreaza actualmente, conform evaluarilor stiintifice, la circa 20 de miliarde euro.

Nu doar studentii cu loc de munca paralel sau practicantii pot reprezenta un risc de securitate atunci când se servesc cu ajutorul stickului USB din datele neprotejate ale proiectelor de model sau ale clientilor. Criza economica face ca firmele sa fie tot mai mult victimele unor atacuri de spionaj, ca de exemplu atunci când sunt in cautarea unei injectii de capital.

Înainte ca investitori din Europa de Est, China sau Rusia sa investeasca intr-o astfel de companie, acestia doresc sa li se prezinte in mod detaliat proiectele in curs de la firma, ceea ce reprezinta un enorm risc de securitate, adauga Stoppelkamp.

Contactele prin email cu agenti deghizati in posibili clienti pot si ele produce mari daune, spun expertii, spionii plasând troieni pe computerele companiilor si transferând in acest fel date in stil mare.

Verificarea candidatilor la un post pentru studenti sau practicanti, pentru a vedea daca desfasoara vreo activitate de agent de spionaj, este dificila, companiile de armament care au contracte secrete sau centralele atomice având dreptul de a cere verificarea candidatilor de catre organele de protectie a Constitutiei.

Reglementarile in materie de protectie a datelor nu permit insa ca si companiile obisnuite sa ceara verificari din partea autoritatilor competente. Recomandarea lui Stoppelkamp este aceea ca, inainte de angajarea unui student sau practicant, sa fie intreprinse masuri de securizare a sistemului IT, doar anumiti angajati urmând sa aiba acces la datele puse la dispozitie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.