EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

BNR va reduce până la 8% dobânda de politică monetară

0

Analistii anticipeaza o reducere de catre Banca Nationala a dobânzii de politica monetara cu 0,5%, pâna la nivelul de 8% si o posibila scadere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, in urma sedintei Consiliului de administratie pe probleme de politica monetara, care va avea loc pe 29 septembrie.

.

Scaderile succesive ale ratei dobânzii cheie sunt menite sa stimuleze revigorarea sistemului bancar afectat de criza financiara, iar prin intrarea celei de-a doua transe de la FMI in conturile BNR, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST), Banca Centrala poate lasa mai multa lichiditate la dispozitia bancilor pentru accelerarea creditarii, in special in sectorul IMM.

Bancherii estimeaza ca pâna la sfârsitul anului 2009 dobânda de referinta a Bancii Centrale se va situa in intervalul 7 – 7,5%.

Potrivit presedintelui CEC Bank, Radu Ghetea, pâna la sfârsitul anului se va vorbi despre o dobânda de politica monetara in jur de 7% si tot in jurul acestei cifre se va situa si dobânda la depozitele in lei, in timp ce analistii Citi considera ca Banca Nationala va cobori dobânda cheie pâna la 7,25%.

În opinia consultantului financiar Bogdan Baltazar, Banca Nationala va cobori dobânda-cheie la 7,5%.

“Pentru sfârsitul anului, ma gândesc si eu la un 7,5%, ceva de genul asta, având in vedere ca, altfel, nu se dezleaga, daca vreti, accesul mai ieftin la bani”, a subliniat Baltazar.

Directorul general adjunct al BRD, Petre Bunescu, considera ca o dobânda de referinta de 7,5% “ar fi mai in linie cu asteptarile noastre”, la modul ipotetic, iar economistul – sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea, a admis ca aceasta reducere este posibila, daca inflatia va ajunge la 4%, adica daca dobânda reala va fi de 3%.

În ultima sedinta CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an, de la 9,0%, incepând cu data de 5 august.

De asemenea, CA al BNR a hotarât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit, pâna la nivelul de 30%, de la 35%, incepând cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie 2009.

Consiliul a stabilit sa utilizeze activ operatiunile de piata, in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si reducerea scadentei principalului instrument de politica monetara, operatiunile repo efectuate prin licitatie, de la o luna la o saptamâna. CA a analizat si aprobat, totodata, Raportul trimestrial asupra inflatiei.

La sedinta precedenta din luna iunie, Consiliul de Administratie a hotarât reducerea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 9% pe an de la 9,5%, incepând cu data de 1 iulie 2009.

De asemenea, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 15% de la 18%, incepând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 35% de la 40%, incepând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, si utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.