Bulgarii divorţează ca să-şi păstreze slujba

Legea pentru evitarea conflictelor de interese obliga mii bulgari ori sa-si dea demisia, ori sa divorteze, scrie vineri cotidianul sofiot Standart. Legea a fost adoptata de parlamentul precedent dupa dezvaluirile conform carora fostul sef al Agentiei Rutiere, Veselin Gheorghiev, a incheiat niste contracte pentru câteva milioane de euro cu companiile celor doi frati ai sai.

Legea le interzice, printre altele, sefilor sa fie intr-o legatura de rudenie cu vreunul dintre subordonatii sai. Într-o asemenea situatie se afla insa multi dintre actorii si regizorii din teatrele de provincie pentru ca in multe orase nu exista decât un singur teatru.

Asa nu mai este permis ca unul dintre soti sa fie director al teatrului, iar celalalt sa faca parte din trupa. În aceasta situatie au ajuns directorul teatrului din orasul Vratsa, Atanas Popdimitrov si sotia sa, Ani, care acum divorteaza dupa 20 de ani de casnicie fericita.

Ani lucreaza ca asistent regizor la teatrul din Vratsa de mai bine de 30 de ani, iar Popdimitrov este director din anul 1995. „Despre ce conflict de interese poate sa fie vorba in cazul nostru„, se mira directorul. O alta solutie au gasit directorul teatrului din orasul Pazardjik, Vladen Alexandrov, si sotia sa, Rosita.

Din acest sezon actrita se va muta si va performa intr-un alt oras. Legea afecteaza si administratia de la primarii. De exemplu, prima grija a lui Slavcio Atanasov, primar general al orasului Plovdiv, cel de-al doilea ca marime din Bulgaria, dupa câstigarea alegerilor a fost sa o concedieze pe sotia sa, Elena, care lucrase pe post de contabil la primaria unui sector al orasului.

Îmi pare rau pentru ca Elena este un profesionist bun„, a spus Atanasov, precizând insa cu nu are de ales. Din cauza legii, multe scoli din sate pot sa râmâna fara profesori pentru ca nu sunt putine cazurile in care directorii lor sunt rude cu mai multi membri ai colectivului didactic, mai scrie ziarul.

Bulgarii care nu-si platesc contributiile sociale si cele de sanatate vor intra in puscarie, scrie Sega. Ziarul il citeaza pe ministrul social adjunct, Hristina Mitreva, care afirma ca legea va fi modificata si neplatirea contributiei va fi incriminata. Aceasta masura este menita sa creasca veniturile la buget.

În prezent, sistemul de pensii are un deficit de 230 milioane. euro, iar cel de asigurari de sanatate – de 67 mln. euro. Hristova a motivat ca in multe tari europene cei care nu platesc contributiile risca sa ajunga dupa gratii.

Asa a fost si in Bulgaria in anul 2000, dar legea a fost schimbata repede dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca ea contravine Constitutiei. În cele trei luni in care se aplica, veniturile din asigurari au crescut mult. Mai severa va fi si pedeapsa pentru atacarea unui politist, aflam de la Monitor.

Aceasta a fost ceruta ieri de premierul bulgar Boiko Borisov. El l-a vizitat la spital pe un politist batut saptamâna trecuta de doi traficanti de droguri pe care ii arestase in urma cu doi ani.

Legea trebuie sa fie cât se poate de clara – daca ridici mâna asupra unui politist – intri in puscarie. Pedepsele trebuie sa fie mult mai severe când este vorba de politisti„, a spus Borisov.

El a precizat ca acest lucru trebuie sa fie de asemenea valabil si când un politist comite o fapta penala. Doua sute de milioane de euro destinate construirii centralei de la Belene au disparut, afirma ministrul bulgar al finantelor, Simeon Diankov, intr-un interviu pentru cotidianul Trud.

El spune ca, in timpul mandatului guvernului precedent, banii au fost transferati din bugetul statului la bugetul Ministerul Economiei. Cu acesti bani trebuia creata o companie mixta bulgaro-rusa, dar acest lucru nu s-a intâmplat. Diankov spune ca spera ca banii nu au fost furati, ci se afla la Compania Electrica Bulgara.

Va dati seama ce bine ar fi daca in aceasta situatie dificila gasim undeva 200 mln. de euro„, spune Diankov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.