Cine va câştiga Premiul Nobel pentru literatură?

Cu putin timp inainte de acordarea Premiului Nobel pentru literatura (anuntul se va face la 8 octombrie) sosesc in avalansa indiscretii si previziuni. Îsi spun cuvântul atât statisticienii cât si cei care fac pariuri si nu pierd ocazia niciunui concurs sau competitie pentru a investi banii in jocul pariului.

Opiniile acestei categorii profesionale din urma sunt foarte ascultate, mai ales de mass-media. Cu atât mai mult daca poarta marca companiei Ladbrokers, considerata drept una cu cea mai mare autoritate in domeniu, având in vedere ca se bazeaza pe previziunile si ideile „bookmakers-ilor” londonezi, scrie cotidianul italian Il Giornale.

Potrivit publicistilor de carte britanici, scriitorul israelian Amos Oz este cel care are cele mai mari sanse de a fi onorat cu titlul suedez. Autorul unor romane cu o mare fascinatie lirica, precum „Don’t Call it Night,” si „Suddenly in the Depth of the Forest”, dar si al unor eseuri lucide privind problema arabo-israeliana precum „Cum sa lecuiesti un fanatic”, este cotat drept invingator cu 4/1.

Prin urmare, este favorit deoarece are cota cea mai scazuta pe lista propusa de publicisti. Alesul Academiei Regale din Suedia va pleca acasa cu un titlu prestigios dar si cu un cec consistent: zece milioane de coroane (1,1 milioane de euro).

Ceremonia este fixata pentru data de 10 decembrie. În clasificarea „bookmakers” londonezi Oz o intrece cu un singur punct pe scriitoarea algeriana Assia Djebar, cotata 5/1. Urmeaza apoi spaniolul Juan Goytisolo, cotat 6/1 si romancierii americani Joyce Carol Oates si Philip Roth, la egalitate cu cota 7/1.

Pariurile pe Amos Oz nu trebuie insa sa induca in eroare, dând drept scontata victoria sa. Anul trecut, invingatorul Nobelului, francezul Jean-Marie Gustave Le Clezio a fost cotat initial de pariorii de la Ladbrokes cu 14/1.

Anul acesta, ceva mai bine merg pariurile pe scriitorul american Thomas Pynchon, unul dintre marii scriitori care au optat pentru autorecluziune, alaturi de JD Salinger, care este cotat 9/1, in timp ce in 2008 era cotat 20/1. Pentru acesti doi scriitori insa ar trebui sa aiba loc un pariu aparte.

În caz de victorie ar trebui sa se imbine un joc pentru a vedea daca efectiv se vor prezenta in capitala Suediei sau nu, având in vedere cât de refractari sunt ambii la luminile rampei.

Top-ten-ul pariurilor pentru Premiul Nobel in literatura este completat de poetul sirian Adonis (8/1), care anul trecut era superfavoritul pronosticurilor, eseistul italian Claudio Magris, cotat 9/1 alaturi de un alt scriitor italian, Antonio Tabucchi, si scriitorul japonez Haruki Murakami.

Contrar trâmbitarilor mass-media din ultimele luni, scriitorii din zona anglo-saxona au anul acesta putine sanse de a invinge prestigiosul premiu. Acesta este fatalul verdict al Ladbroks. Antonia Byatt, de exemplu, este cotata 50/1 (foarte in urma comparativ cu cantautorul american Bob Dylan cu 25/1), Salman Rushdie cu 80/1 si Beryl Bainbridge si Ian McEwan cu 100/1. Cum functioneaza selectia candidatilor?

Comitetul Nobel pentru literatura primeste in medie 350 de candidaturi pe an, care sunt apoi selectate cu mare atentie, pâni când se alcatuieste o lista de 20 de nume. Aceasta este examinata ulterior de cei 18 membri ai Academiei Regale suedeze care, la rândul ei pregateste o lista restrânsa de cinci scriitori, dintre care il alege pe invingatorul anual.

Anul trecut, ajunul decernarii Nobelului a fost inflamat de declaratiile lui Horace Engdhal, secretarul permanent al Academiei de la Stockholm care, intr-un interviu a polemizat cu scriitorii americani, calificându-i drept „ignoranti si insulari”, incapabili prin urmare sa participe la marele dialog dintre literaturi.

În ultima vreme au fost premiati multi autori europeni. În 2008, a fost francezul Le Clezio, in 2007, britanica Doris Lessing.

În ultimii zece ani au fost premiati turcul Orhan Pamuk, britanicii Harold Pinter si V. S.Naipaul, austriaca Elfriede Jelinek, portughezul Jose Saramago, ungurul Imre Kertesz, chinezul naturalizat francez Gao Xingjian si germanul Gunter Grass. Ultimul italian care a câstigat Nobelul a fost Dario Fo, in 1997.

Citește și
1 Comentariu
  1. Victor spune

    Sper sa castige Ernesto Sabato. Sau Vargas Llosa. Ori chiar Kadare. Este vorba de datorii morale, desi Academia nu se pierde in „fleacuri”.
    Cea mai imbucuratoare veste ar fi ca premiul a fost acordat Hertei Muller. Poate astfel, in mod ironic, ne-am aminti ca a fi roman nu e chiar rau.
    Sa speram!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.