Deficitul bugetar pe primele 8 luni din 2009 – 4,5% din PIB

Executia bugetului general consolidat pe primele 8 luni din 2009 a inregistrat un deficit estimat de 22,3 miliarde lei, reprezentând 4,5% din PIB, conform datelor operative publicate vineri (25 septembrie 2009) de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

La data de 31 august 2009, veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 103,3 miliarde lei, inregistrând, comparativ cu realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent, o scadere de 6,6%.

În termeni nominali, incasarile din impozitul pe venit au crescut cu 5,5% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 15,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
În cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, a fost consemnata o crestere a incasarilor din accize de 944,5 milioane lei (10,9%) fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere a veniturilor din TVA de 5,537 miliarde lei (minus 19,9%).

Contributiile de asigurari sociale au inregistrat o usoara crestere de 0,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile nefiscale au scazut cu 13,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent. La data de 31 august 2009, cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 125,6 miliarde lei, inregistrând o crestere de 8,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal pe primele opt luni ale anului in curs inregistreaza o crestere de 10,8%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, observându-se, o diminuare a ritmului de crestere fata de lunile precedente.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, la bugetul de stat, cheltuielile de personal, pe primele opt luni ale anului in curs, au inregistrat o crestere de 2,9%, dar la nivelul bugetelor locale a fost inregistrata o crestere de 15,3%, respectiv 15% pentru institutiile finantate integral din venituri proprii.

Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 8,3 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate, incepând cu luna aprilie 2009. Cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere de 0,9% fata de primele opt luni din 2008.

La bugetul de stat, cheltuielile materiale inregistreaza o scadere de 9,1%, respectiv 15% pentru institutiile finantate integral din venituri proprii, in timp ce, la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate a fost o crestere de 7,6%, iar la bugetele locale o crestere 1,3%.
Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 53,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si alte programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in suma de 20 miliarde lei, respectiv 4% din PIB.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.