Femeile rome şi libertatea de circulaţie a persoanelor

Acordul de libera circulatie a persoanelor dintre UE si Elvetia a facut ca tot mai multe femei rome din Ungaria sa vina in tara cantoanelor pentru a practica prostitutia, procedura simpla de inregistrare stimulând abuzul din acest domeniu al traficului cu fiinte umane, al violentei si exploatarii, scrie ziarul elvetian Basler Zeitung.

Din ce in ce mai multe femei rome lucreaza ca prostituate pe cheiul Sihlquai (aproape de gara mare, pe malul Limmatului) din Zuerich sau isi ofera servicile la hoteluri si locuinte din districtul 4 al orasului, relateaza ziarele locale.

La sfârsitul lui august, in zona prostitutiei din Zuerich lucrau circa 160 de femei din Ungaria, majoritatea tiganci. Alexander Ott, directorul departamentului de servicii pentru locuitori de la polita pentru straini din Berna, afirma ca, incet incet, tigancile prind radacini si in capitala Elvetiei, lucru confirmat si de purtatorul de cuvânt al politiei cantonale Berna, Heinz Pfeuti.

Fenomenul a aparut odata cu extinderea libertatii de miscare catre tarile din Europa de Est, scria ziarul Neue Zuercher Zeitung de duminica iar politia cantonala din Berna pleaca si ea de la ideea ca libertatea de miscare sprijina aceste deplasari dinspre Ungaria catre UE si Elvetia. Ca membri ai unui stat al UE, femeile din Ungaria au dreptul de a lucra in Elvetia.

Pentru cetatenii din statele UE si EFTA a fost introdusa regula celor 90 de zile, adica numarul maxim de zile pe an in care persoanele care lucreaza pe cont propriu pot munci in Elvetia. Înregistrarea se face online la Oficiul pentru Economie din Berna (Beco).

Politia pentru straini anunta insa recent aparitia de plângeri legate de contraventii la adresa reglementarilor de inregistrare. În noaptea de 21 spre 22 septembrie, politia pentru straini din Berna a verificat 11 femei care practicau prostitutia, provenind mai ales din Ungaria, Polonia si Germania.

Împotriva lor s-a depus plângere pentru faptul ca femeile nu lucrau pe cont propriu, asa cum o cere statutul lor, in sensul ca singure trebuiau sa aleaga locul si timpii de lucru, dupa cum arata Beat Zutter, responsabil in cadrul Beco.

De la Zuerich se stie ca femeile sunt obligate de proxeneti tigani sa se prostitueze, acestia fiind extrem de violenti si luând toti banii câstigati de femei. La Berna nu se cunoaste inca nimic special legat de proxenetii tigani, spun cei de la politia cantonala.

Ott arata ca niciuna din femeile respective nu a fost arestata in vederea expulzarii, ele fiind interogate asupra motivului care le-a indemnat sa vina in Elvetia si sa practice sexul, politia dorind sa stie cine le-a recrutat si daca fenomenul are caracter organizat.

El arata ca in sectorul prostitutiei se abuzeaza foarte mult de acest sistem de inregistrare online. Cu ocazia inregistrarii se primeste un numar de cod, pentru ca respectivul sa se anunte la plecare, explica Werner Koenitzer, prefect (Regierungsstatthalter – reprezentant al guvernului cantonal) al districtului Nidau (cantonul Berna).

Dat fiind ca nu toate femeile au acces la Internet, persoanele care fac inregistrarea online in locul lor pot tine la ele codul. Zutter adauga si ea ca este evident ca nu toate inregistrarile sunt intreprinse de straini.

Conform unui calcul al Beco, in cantonul Berna lucrau in sectorul sexului 170 de femei straine si 19 barbati, pe cont propriu. Politia pentru straini si serviciul pentru imigratie sunt cele care controleaza caracterul independent al acestei munci, in timp ce Beco controleaza doar daca persoanele respective provin dintr-un stat UE sau EFTA.

Pentru celelalte sectoare responsabilitatea controlului apartine Asociatiei pentru Controlul Pietei Muncii din Berna. Deputata din parlamentul (Grossrat) de la Berna, Barbara Muehlheim, vede in aceasta procedura simpla de inregistrare pentru strainele care vor sa lucreze pe cont propriu o „noua zona cenusie”.

De curând, parlamentul de la Berna s-a ocupat de problema sectorului sexului, in martie acesta hotarând ca este nevoie de limitari si reguli, fiind necesara o lege a prostitutiei.

Dupa cunostintele politiei, prostituatele din Ungaria opereaza mai ales in stabilimente, in ce priveste prostitutia stradala cifrele fiind insa neclare. Oficiul de consultanta pentru femeile angajate in sectorul sexului, Xenia, nu a putut oferi nicio informatie legat de situatia tigancilor din Berna si procedura de inregistrare pentru strainele care lucreaza pe cont propriu.

„Munca pe cont propriu nu este o solutie optima pentru toate lucratoarele sexuale, mult mai cinstit fiind permiterea existentei unui relatii de angajare, pe cât posibil cu un contract complet de munca”, arata Koenitzer, pentru asa ceva fiind insa nevoie de o schimbare a mentalitatii in multe oficii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata