Fosta URSS a descurajat Cuba privind un atac nuclear împotriva SUA

Documente inedite ale Pentagonului pun in evidenta proiectele belicoase ale lui Fidel Castro orientate spre distrugerea dusmanului american la sfârsitul Razboiului rece. De asemenea, ele relativizeaza ambitiile nucleare sovietice din aceasta perioada, noteaza cotidianul francez Le Figaro.

La ora când mai marii lumii tocmai au votat o rezolutie a ONU, care invita la denuclearizare, o serie de documente inedite arunca o lumina noua asupra amenintarii atomice in timpul ultimelor ore ale Razboiului rece.

Fidel Castro i-ar fi sugerat Uniunii Sovietice sa lanseze un atac nuclear asupra Statelor Unite, la inceputul anilor „80, potrivit unui raport redactat pe baza marturiilor mai multor transfugi ai Armatei Rosii.

Asa cum s-a intâmplat si in timpul „razboiului rachetelor” din 1962, „El Lider Maximo” „a facut presiune pentru ca sovieticii sa adopte o linie mai dura contra americanilor, ajungând sa vorbeasca chiar de posibile atacuri nucleare”, se poate citi in acest document intitulat „Soviet intentions 1965-1985” , pregatit pentru Pentagon in 1995.

Era perioada „celui de-al doilea Razboi rece” intre Moscova si Washington: presedintele Reagan, proaspat ales, investeste câteva miliarde de dolari in inarmare; el califica URSS „imperiul raului” si efectueaza numeroase teste nucleare in desertul Nevada, scrie cotidianul New York Times, care a relevat marti, 22 septembrie, potrivit publicatiei franceze, existenta acestor documente.

Ca sa-i arate lui Castro ca un atac nuclear era inoportun, Uniunea Sovietica a trebuit sa dea dovada de rabdare si de „pedagogie”, potrivit acestui document lung, redactat de National Security Archive.

„În replica, Uniunea Sovietica a trimis experti cu misiunea de a-i explica lui Castro ce consecinte ecologice ar avea atacurile nucleare” asupra marilor orase de pe Coasta de Est a Statelor Unite. Insula comunista nu se afla, intr-adevar, decât la 360 km de Florida. Ceea ce constituie, dupa generalul sovietic Andrian A. Danilevici, principala sursa a raportului, o data a problemei care „ar fi schimbat considerabil pozitiile lui Fidel Castro”.

Dintr-un punct de vedere mai general, „incidentul Castro”, cum a fost numit, prezinta o alta versiune asupra starii de spirit sovietice si tinde sa arate ca ambitiile nucleare ale URSS-ului au fost supraestimate la acea data de catre administratia Reagan si aceasta in pofida cursei inarmarilor.

În 1972, liderii de la Kremlin s-ar fi declarat, astfel, „ingroziti”, cu ocazia unei conferinte asupra urmarilor pe care un eventual atac american le-ar fi avut asupra teritoriului lor.

O alta anecdota spune ca in anii „70, liderul sovietic Leonid Brejnev ar fi „tremurat” inainte de a apasa pe „butonul rosu” in cadrul unei simulari. „Este cu adevarat un simplu exercitiu?„, l-ar fi intrebat el cu ingrijorare pe ministrul sovietic al apararii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.