Germania: alarmă pentru creşterea interceptărilor telefonice

În Germania au crescut tot mai mult procedurile judiciare in care magistratul anchetator autorizeaza interceptarile telefonice. În 2008, autoritatea judiciara a emis 13.949 de decrete de interceptare telefonica si a prelungit valabilitatea a 2.514 de prevederi deja activate, informeaza agentia de presa italiana Il Velino.

În total, au fost tinuti sub control 18.320 de utilizatori telefonici (13.838 celulare, 3.821 telefoane fixe, 661 pe Internet). Comparativ cu anul precedent, in 2008 s-a inregistrat o crestere cu 11% a numarului de interceptari.

Expansiunea noii metode de ancheta este criticata de reprezentantii politici. Deputatul Joerg van Essen, secretarul executiv al grupului liberal (FDP) din Bundestag (camera inferioara a parlamentului german), a calificat situatia drept „alarmanta”.

În opinia sa, acest lucru demonstreaza esecul celei mai recente reforme din sector care, cu incepere de anul trecut, ar fi trebuit sa limiteze practicile de interceptare numai la cele mai grave delicte penale.

La rândul sau, Jan Korte, specialist in protejarea datelor al grupului parlamentar Die Linke (‘Stânga’ – stânga radicala) a afirmat ca „nebunia interceptarilor fara limite trebuie oprita de o vasta miscare pentru drepturile omului„.

În numele Verzilor, expertul Wolfgang Wieland a cerut reguli „pentru frânarea cresterii supravegherii si dezvoltarii unui sistem nelimitat de interceptari„. „Republica interceptarii”, titreaza in mod critic cotidianul din Munchen Süddeutsche Zeitung, subliniind ca numarul controalelor a crescut mai mult decât oricare curba ascendenta a criminalitatii. „Secretul comunicatiilor este un drept fundamental care este pe cale sa dispara”, scrie cotidianul.

Partidele aflate la guvernare – CDU-CSU si SPD, aliate in marea coalitie – tind sa minimalizeze fenomenul si releva ca numarul de interceptari trebuie raportat la cele circa sase milioane de proceduri pentru delicte penale inregistrate in 2008.

În cea mai mare parte a cazurilor (5.498 proceduri de investigatie) de anul trecut, interceptarea telefonica a fost folosita pentru anchete privind delicte legate de droguri. Pentru anchete privind delicte legate de terorism, interceptarile autorizate in 2008 au fost in numar de 628.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.