EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Istoria neagră a Franţei: crime, sex şi corupţie

0

Scandalul si procesul Clearstreamm se inscrie in lunga lista din istoria neagra a celei de-a V-a Republici presarata de crime, sex si coruptie. De la originile sale, Republica refondata de generalul de Gaulle, intre 1958 si 1962, a fost marcata cu fierul rosu de multe povestiri infame de latrine in care erau abandonate cadavre profanate.

Pâna la urma de Gaulle a fost nevoit sa recurga la legendarele sale politii paralele pentru a lichida grupurile de militari si civili ostile politicii sale favorabila independentei Algeriei, noteaza ziarul ABC.

Georges Pompidou a fost doar trei ani presedinte (1969 – 1974), dar mandatul sau a fost marcat de un scandal iesit din comun: afacerea Markovic, sofer si om de incredere al lui Alain Delon, asasinat pentru a se evita publicarea de fotografii compromitatoare pentru sotiile celor mai inalti responsabili din ierarhia statului.

Cei sapte ani de mandat ai lui Giscard d”Estaing (1974-1981) nu au abundat in scandaluri amoroase. Dar povestea diamantelor lui Bokassa (fost sergent negru din armata franceza convertit in dictator canibal in Centrul Africii) l-au privat pe presedintele francez de multe voturi grabindu-i caderea.

Dublul mandat al lui François Mitterrand (1981-1988 si 1988-1995), a fost fara indoiala cel mai bogat in scandaluri de stat, culminând cu doua sinucideri, cu pusca de vânatoare si cu revolverul, a unui prieten apropiat al sefului statului si a premierului socialist al tarii, Pierre Beregovoy.

Scandalurile celor 14 ani de presedintie ai lui Mitterrand acopera un intreg evantai, de la coruptie politica, la bani negri si sex. Precum scandalul Carrefour la a carui dezvoltare au participat numerosi ministri socialisti care ramâneau cu bani pentru a organiza summituri africane dar ii foloseau pentru a achizitiona masini, apartamente si amante.

Legendarul scandal Rainbow Warrior l-a costat viata pe un fotograf portughez, asasinat cu o bomba plasata de militarii francezi la ordinele lui Mitterrand. Scandalul Elf-Aquitaine a scos la lumina o prodigioasa istorie de coruptie de stat, la nivelul conducerii patronale, cu valente sexuale importante…

Una din protagonistele scandalului Elf era amanta lui Roland Dumas, ministrul de externe care a publicat o carte celebra, „Târfa Republicii”. Sinuciderea prin impuscare cu revolverul a lui Pierre Beregovoy, premierul socialist al lui Mitterrand, a fost precedata de numeroase scandaluri de coruptie.

Sinuciderea lui François de Grossouvre
, prieten apropiat al presedintelui, in biroul sau oficial de la Elysee era legata de manevrele de curte si influenta intre intimii lui Mitterrand. Dezvaluirea tardiva a existentei unei fiice nelegitime, a carei mame a fost amanta a sefului statului si a trait intr-un palat republican, i-a conferit presedintelui socialist o aura de seducator.

În timpul dublului mandat al lui Jacques Chirac (1995 – 2005), primul sau ministru, Alain Juppe, a fost implicat intr-un grotesc scandal de acordare de apartamente. Iar scandalurile din vremea când Chirac a fost primar al Parisului (1977 – 1995) sunt legate de numeroase cazuri de coruptiei si finantare ilegala a partidului prezidential, dizolvat pentru a sterge urmele.

Clearstream, primul mare scandal al presedintiei lui Sarkozy, are toate ingredientele pentru a se inscrie in aceasta saga: un fost prim-ministru al lui Chirac, Dominique de Villepin, este acuzat ca a montat o sinistra poveste pentru a distruge cariera politica a actualului sef al statului, in vremea când ambii protagonisti isi disputau postul de posibili lideri ai dreptei franceze.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.