ONU se aruncă în braţele lui Obama

Adunarea Generala a ONU l-a aplaudat plina de fervoare pentru determinarea lui de a interzice tortura si de a nu tolera noi asezaminte coloniale in teritoriile palestiniene. Existau grupuri de sustinatori pe lânga toate ecranele de televiziune iar aplauzele diplomatilor au rasunat furtunos in sala celei de-a 64-a Adunari Generale.

Înauntru luase cuvântul primul presedinte al SUA care inaugura, dupa Jimmy Carter, lucrarile fara sa achite contributiile la ONU, rusinat de actiunile „unilaterale” ale tarii sale si gata „sa deschida un nou capitol al cooperarii internationale„, noteaza ziarul La Verdad.

Aducea cu sine mesajul de speranta care a facut din el in urma cu noua luni primul presedinte de culoare din istoria SUA, dispus sa puna capat imbolismului care submineaza aceasta institutie gri impotmolita in esecul propriilor vise.

Birocratii insetati de aer proaspat i-au aplaudat discursul cu 14 runde de aplauze, doar doua pline efuziune. Prima când a amintit ca inca de la inceputul mandatului sau a interzis uzul torturii „fara echivoc si fara exceptie”.

Si a doua, mai furtunoasa, când si-a exprimat decizia „ca SUA nu vor accepta llegitimitatea coloniilor israeliene” in teritoriile palestiniene. Au fost declaratii curajoase care venind din partea celei mai puternice tarii a planetei au contagiat intreaga lume cu entuziasmul lor, in speranta ca lucrurile, in sfârsit, se vor schimba.

Chiar si dictatorul libian Muammar Ghaddafi avea sa marturiseasca mai târziu, „am fi bucurosi si fericiti daca Obama ar putea fi presedinte pentru totdeauna, uitati-va la cei precedenti”, a spus el in calitate de lider in exercitiu al Uniunii Africane.

Si nu trebuia sa scormone prea mult in memorie pentru a evoca amenintarile lui George W. Bush si dictonul sau exclusivist „cine nu e cu mine este impotriva mea„, sau amenintarile sale indeplinite de a face uz de intreaga sa forta militara impotriva dusmanilor din intreaga lume.
Lasând scrupulele deoparte si in adâncul constiintei sale oricine ar putea fi de acord cu cele spuse de controversatul lider libian, a carui prezenta la Casa Alba pentru prima data in cei 40 de ani de când se afla la putere a stârnit ample controverse inauntru si in afara portilor ONU.
Rudele victimelor atentatului de la Lockerbie asupra zborului 103 al companiei Pan Am, pe de-o parte, si membrii natiunilor islamice pe de alta parte, au pus la grea incercare rezistenta ingradirilor metalice ale politiei.

În practica, interminabilul sau discurs de 97 de minute, improvizat, repetitiv si de multe ori lipsit de coerenta s-a situat la inaltimea celui pronuntat de pitorescul Hugo Chavez. Pitorescul lider libian a rebotezat Consiliul de Securitate in „Consiliul terorii” pentru modul de a-si exercita superputerile prin dreptul de veto si intimidarea tarilor mai slabe si acuzând membri de practicarea „unui feudalism politic”.

„Cine le-a acordat acest drept de veto? Este impotriva Cartei Magna a Natiunilor Unite” a repetat el intruna fluturând documentul fundational al ONU care, intr-adevar, nu mentioneaza aceasta regula a Consiliului de Securitate.

Dimpotriva, determina egalitatea intre toate natiunile si interzice utilizarea fortei militare, daca nu este in interesul tuturor. „65 de razboaie au avut loc dupa constituirea Consiliului de Securitate, fara ca ONU sa faca ceva sa le opreasca!„, a protestat el.

Ghaddafi s-a opus vehement amplificarii principalului organ al ONU caruia se incearca sa i se adauge câteva locuri in plus si a reclamat ca deciziile democratice din Adunarea General sa fie singurele valabile, ca venind de la „parlamentul lumii”.

„Nu trebuie sa traim in umbra terorismului politic”, a adaugat el. Barack Obama si-a dedicat in schimb discursul cautarii pacii, „care nu trebuie sa se limiteze la infrângerea extremistilor violenti”, dar avertizând auditoriul sa impartaseasca responsabilitatile.

Cei care obisnuiau sa le reproseze SUA ca actioneaza singure in lume nu pot sta acum deoparte si sa astepte ca SUA sa rezolve singure problemele care exista in lume. Încercam – prin vorba si fapta – sa instituim o noua era de coopeare in lume. Acum este momentul pentru ca noi toti sa ne insusim doza noastra de responsabilitate pentru un raspuns global„, a conchis el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.