România a scăpat deocamdată de infringement pentru gropile de gunoi

Cei din Uniunea Europeana nu vor porni o procedura de infringement pentru România si apreciaza faptul ca noi am inchis pâna acum 85% din gropile de gunoi neconforme, a declarat vineri (25 septembrie 2009), la Sibiu, Silvian Ionescu, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), la finalul celui mai important forum european pe teme de mediu gazduit de România, dupa 1990, intitulat “Conference on Implementation and Enforcement of Environmental Legislation”.

“Actiunea de infringement nu se aplica atâta cât timp cât tara membra, deci si România demonstreaza bunavointa si ca actioneaza in directia unei directive europene. La ora actuala sunt controlate in România mai mult de 2.400 de comune, care cu toate aveau 6.800 depozite ilegale, din acestea 700 s-au gasit in continuare, 6.100 au fost inchise.

În fata acestor cifre si Comisia Europeana a spus da, domnule, ati facut ceea ce trebuie si va dam girul ca veti continua pe linia asta pâna inchiderea totala a lor”, a explicat Silvian Ionescu. Acesta atrage atentia ca România trebuie sa continue inchiderea gropilor de gunoi care trebuiau inchise din 16 iulie 2009.

Daca nu continuam sa ne conformam, riscam procedura de infringement. “Asta nu inseamna ca din clipa asta ne punem pe tânjala si lasam lucrurile sa continue asa cum sunt. Nu, in nici un caz. Pentru ca daca nu inchidem intr-un timp rezonabil de timp, ne vom trezi intr-adevar cu o procedura de infringement. Rolul UE este a controla si verifica conformarea de 100%.

Noi acum confirmam 85%”, a spus Silvian Ionescu. Comisarul Sef al GNM a lansat de la Sibiu un mesaj pozitiv, spunând ca in urma discutiilor cu reprezentantii europeni, a ajuns la concluzia ca, “cei din UE nu sunt rau intentionati si nu vor porni o procedura de infringement”.
Premierul Emil Boc le-a solicitat, in data de 24 august, ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, si Comisarului Sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM) o situatie detaliata, saptamânala, a stadiului in care se afla gestionarea deseurilor si a gropilor ecologice din mediul rural si urban.

La jumatatea lunii august, Nicolae Nemisrchi declara ca forul european va transmite României un raspuns cu privire la inchiderea gropilor de gunoi neecologice cel mai probabil in luna septembrie, si ca eventualele amenzi ce ar putea fi impuse ar urma sa fie platite dupa aproape doi ani. “Pozitia Comisiei va fi cunoscuta undeva in luna septembrie.

Pâna atunci, o echipa a Garzii de Mediu verifica pe teren posibilitatile de inchidere, iar o decizie finala cu privire la plata unor amenzi este pusa in aplicare, de regula, dupa un an si jumatate”, a precizat ministrul Mediului.

Conform celei mai noi estimari a GNM, in prezent, dintre cele 6.226 spatii de depozitare urbane/rurale, cu termen de sistare 16 iulie 2009, 5.300 au suspendat, deja, activitatea de depozitare, iar din aceasta ultima cifra circa 4.800 au fost inchise definitiv, lucru ce presupune salubrizarea zonei si reintroducerea acesteia in circuitul natural. Restul, pâna la 6.226 (peste 700) sunt depozite aflate in operare, si pentru care au fost transmise avertismente sau aplicate sanctiuni.

Termenul de inchidere al acestora este finele lunii octombrie 2009. În urma controalelor efectuate de GNM in intervalul a doua luni in 2.133 de localitati (28 de municipii, 81 de orase si 2.024 de comune), la momentul actual putin peste 1.700 de localitati au un sistem de ridicare a deseurilor de la populatie.

Din acest total, 1.437 erau operatori de salubrizare cu servicii concesionate si 265 cu servicii proprii asigurate direct de administratia locala. Statistica GNM mai releva faptul ca, la data de 10 septembrie, existau 37 de statii de transfer a deseurilor, al caror rol este preluarea temporara a gunoiului inainte de depozitarea finala a acestuia la depozitele operationale ecologice, respectiv la depozitele neconforme cu perioada de tranzitie.

La nivel rural, in 2.024 de comune verificate (inclusiv cele care si-au schimbat structura administrativa), dintr-un numar de 6.148 spatii de depozitare, 685 se aflau inca in operare si trebuie inchise pâna la 31 octombrie 2009, potrivit datelor GNM.

Totodata, la nivel urban, dintre cele 78 de depozite deseuri neconforme, clasa “b”, fara perioada de tranzitie, care trebuiau sa-si sisteze activitatea pâna la data de 16 iulie 2009, si-au incheiat operatiunile de depozitare 67, din care 17 au fost inchise definitiv, iar 11 se afla inca in operare.

În total, Garda a aplicat 66 de amenzi, in valoare de 570.000 lei, dupa cum urmeaza 12 pentru administratiile locale (98.000 lei) si 54 pentru persoanele fizice si juridice (473.900 lei).

Potrivit unei statistici intocmite de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, in martie 2009 un român a ajuns sa produca circa 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar 1% din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza România pe ultimele locuri din zona Uniunii.

Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate in gropi de gunoi au fost Bulgaria (100%), România (99%), Lituania (96%), Malta (93%) si Polonia (90%). Data pâna la care România trebuia sa inchida gropile de gunoi neecologice a fost 16 iulie 2009.

În privinta penalizarilor pe care România le-ar putea primi din partea CE, acestea ar putea ajunge la un cuantum de 200.000 euro pe zi, suma care, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile.

Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul român si CE se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea UE.

România poate sa acceseze, in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice. Pâna in prezent, CE a aprobat României un singur proiect privind managementul deseurilor pentru Bistrita-Nasaud, in valoare de 36 milioane euro, fara TVA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.