Ţările emergente ar putea avea o pondere mai mare în gestionarea economiei mondiale

– G20 va inlocui G8 in gestionarea problemelor economice ale planetei, iar puterea tarilor emergente in cadrul Fondului Monetar International (FMI) va creste in detrimentul tarilor europene.

– Acesta este acordul care se prefigura, joi 24 septembrie, la Pittsburgh (SUA), dupa dineul oferit de presedintele american Barack Obama in onoarea principalilor conducatori ai planetei, scrie cotidianul francez Le Monde.

Criza financiara si criza economica au determinat marile economii ale lumii sa extinda la economiile numite emergente cenaclul discutiilor si deciziilor lor cu scopul de a se apropia de o guvernare mondiala: din septembrie 2008, G8, care reunea doar tarile industrializate din Nord (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia) a cedat astfel pasul in fata G20, ale carui tari membre prezinta 85% din Produsul Intern Brut (PIB) al lumii.
G20, care s-a reunit succesiv la Washington, Londra si Pittsburgh, va actiona pe o durata nedeterminata si va inlocui progresiv G8. Principalul sau obiectiv va fi cel de a asigura o crestere durabila in lume, fara dezechilibrele financiare si comerciale care au contribuit la aducerea lumii financiare pe muchia prapastiei.

Pentru moment, G20 vorbeste despre mentinerea masurilor de relansare monetara si bugetara pentru a nu impiedica relansarea economica. Gazda viitorului G20, cel din 2010, va fi Canada, care va prezida si G8 orchestrând apropierea dintre cele doua. Trebuie sa se stabileasca numarul de participanti si cel al institutiilor invitate la G20 si, de asemenea, sa se precizeze frecventa reuniunilor.

În plus, va creste ponderea tarilor emergente in cadrul FMI: 5% din partile acestei institutii ar urma sa treaca in alta mâna, dupa o prima realocare de 2,7%, hotarâta in 2008.

Actuala repartizare a drepturilor este considerata ca inechitabila: China (3,7% din drepturile de vot) atârna cu mult mai putin greu decât Franta (4,9%), in ciuda unei economii de 1,5 ori mai mari, potrivit datelor FMI. Brazilia detine 1,4% din voturi, mai putin decât Belgia (2,1%), in timp ce economia sa este de trei ori mai mare.

Brazilia, India si China ar dori o mai mare deplasare de capital pentru a se stabili paritatea intre tarile din Nord si cele din Sud. Francezii resping o asemenea viziune care ar conduce la institutionalizarea unei opozitii Nord-Sud, in timp ce G20 si reforma FMI au scopul de a permite depasirea acesteia.

Tarile europene suprareprezentate – cu deosebire Franta, Marea Britanie, Olanda si Belgia – sunt cele care care isi vor diminua ponderea. Statele Unite nu sunt avute in vedere.

Nu este sigur ca tarile emergente care dispun de parti mai mari decât ponderea lor economica, din motive istorice (Rusia, Arabia Saudita, Argentina) vor accepta sa faca sacrificii. Detaliile acestei realocari vor trebui sa fie puse la punct in 2010, pentru a intra in vigoare in 2011, arata delegatia franceza.

În schimb, tarile europene au refuzat reducerea numarului de mandate in consiliul de administratie (de la 24 la 20), cum au cerut SUA. „Nicio impozitare fara reprezentare”, a avertizat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, presedinte in exercitiu al Uniunii Europene (UE), inainte de deschiderea reuniunii.

Reechilibrarea drepturilor de vot in cadrul FMI este considerata hotarâtoare pentru a restabili increderea tarilor din Sud intr-o institutie chemata sa supravegheze coordonarea macroeconomica a tarilor lumii in asociere cu G20. De la criza asiatica din 1998, FMI fusese acuzat ca a impus incasari occidentale nelegitime.

Pentru a evita o interventie a FMI, apreciata ca inoportuna, tarile emergente practicau „auto-asigurarea”, constituind importante rezerve de valuta pe seama unei monede subevaluate, fapt care provoca o competitie considerata ca dezastruoasa pentru domeniul locurilor de munca in tarile din Nord, arata un negociator francez.

Francezii doresc, de asemenea, ca reforma FMI sa progreseze si ca deciziile sa fie luate de ministrii de finante si nu de functionari, mai arata Le Monde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.