Angajaţii DGASPC Botoşani protestează pentru neacordarea drepturilor salariale

Aproximativ 600 de salariati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Botosani, membri ai Sindicatului IMPACT Botosani, afiliat la Federatia Nationala Sindicala “PRO ASIST” din cadrul CNS “Cartel ALFA”, vor participa luni (28 septembrie 2009) la o ampla actiune de protest privind restante de 170 miliarde lei vechi la plata salariilor si a unor sporuri, informeaza un comunicat oficial al CNS “Cartel Alfa”.

Conform programului pus la punct de catre organizatori, intre orele 12.00-13.00 va avea loc un mars de protest prin municipiului Botosani, inclusiv prin fata sediilor Directiei Muncii si Directiei de Finante, iar in intervalul 13.00-15.00 protestatarii vor picheta sediul Prefecturii si a Consiliului Judetean (CJ) Botosani.

Motivele protestului le reprezinta neplata salariilor aferente lunii august 2009 (data limita de plata a fost 10 septembrie), in cuantum total de 26 miliarde lei vechi, neplata unor restante din perioada septembrie 2008 – august 2009 (drepturi prevazute de CCM), reprezentând cca. 35-38 milioane lei pentru fiecare dintre cei 1.200 salariati (un total de cca. 45 miliarde lei vechi) si invocata lipsa a sumelor necesare pentru plata salariilor din perioada urmatoare, septembrie – decembrie 2009, suma necesara fiind de cca. 100 miliarde lei vechi.

Sindicalistii revendica acordarea imediata a salariului aferent lunii august, precum si a celorlalte restante, respectiv asigurarea fondurilor necesare pentru plata salariilor pe lunile septembrie – decembrie 2009.

Protestatarii acuza subfinantarea cronica a sistemului se asistenta sociala si cer: rectificare bugetara la nivelul CJ Botosani, aprobarea unei Hotarâri de Guvern pentru alocarea sumelor necesare din fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului, rectificare bugetara la nivelul sistemului de asistenta sociala.

Potrivit sursei citate, la inceputul acestui an, pentru DGASPC Botosani s-a alocat un buget care reprezenta 30% din necesarul pentru anul 2009. “Practic, nu se acoperea decât perioada ianuarie – aprilie a anului in curs.

În lunile mai, iunie si iulie Consiliul Judetean a facut 3 rectificari pentru acordarea salariilor aferente lunilor respective, precum si 3-4 memorii adresate Guvernului, Ministerului Finantelor, Ministerului Muncii, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap.

Pentru luna august, Consiliul Judetean declara ca nu mai are deloc resurse, considerând ca responsabile sunt Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, care care ar fi trebuit sa aloce banii necesari, prin rectificare”, se noteaza in comunicatul de presa.
În replica, reprezentantii Ministerului de Finante spun ca banii necesari au fost trimisi inca de la inceputul anului, insa CJ Botosani nu i-a alocat cui trebuia.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani este cel mai mare angajator din judet. Structura personalului este reprezentata de functionari publici (50 de salariati) si personal contractual (1.150 de salariati, dintre care peste 300 asistenti maternali). 90% din personal lucreaza cu beneficiari (copii si adulti) aflati in dificultate, majoritatea cu handicap, inclusiv HIV/SIDA.

Protestele impotriva neacordarii drepturilor salariale au inceput inca de acum doua saptamâni. La data de 14 septembrie toti salariatii au intrerupt complet activitatea timp 30 de minute, iar luni, 21 septembrie, peste 200 de salariati au pichetat Prefectura si CJ Botosani.
Reprezentantii salariatilor – conducerea Sindicatului IMPACT Botosani – au participat in cadrul mai multor runde de discutii cu prefectul si presedintele CJ care, insa, nu s-au finalizat cu un rezultat concret.

În cursul acestei saptamâni, in functie de rezultatul sedintei de guvern (sindicalistii doresc aprobarea sumelor necesare din fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului, urmata de o rectificare bugetara), conducerea sindicatului va analiza situatia si va alege forma de continuare a protestului.
Aceasta ar putea fi demisia colectiva a salariatilor DGASPC Botosani, care ar paraliza activitatea de asistenta sociala in judet, intreruperea totala a activitatii pe termen nedeterminat sau intrarea in greva foamei a unui grup de salariati.

Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” califica situatia de la DGASPC Botosani drept inadmisibila, mai ales in conditiile in care, atât Primul Ministru, cât si Ministrul de Finante au declarat, saptamâna trecuta, ca Guvernul are sufic iente resurse pentru a asigura, pâna la fine le ace stui an, plata salariilor bugetarilor si a pensiilor.

“Cerem solutionarea imediata a problemelor legate de plata salariilor celor 1.200 de salariati ai DGASPC Botosani, precum si o rectificare bugetara la nivelul intregului sistem de asistenta sociala! Suntem de parere ca subfinantarea acestui sistem pune sub semnul intrebarii insusi scopul asistentei sociale”, a declarat, in comunicatul de presa citat, Bogdan Iuliu Hossu, presedintele CNS “Cartel ALFA”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.