Boc a informat coaliţia cu privire la intenţia de a-l remania pe Nica

Premierul Emil Boc a informat şi consultat luni (28 septembrie 2009) coaliţia de guvernare cu privire la intenţia sa de a proceda la remanierea ministrului de Interne, Dan Nica.

Primul-ministru a anunţat că a solicitat PSD să facă o altă propunere, în termen de 24 de ore, pentru ocuparea portofoliului la MAI. Şeful Executivului a precizat că unul dintre motivele care au stat la baza propunerii de remaniere este faptul că, „din nefericire, strada a fost scăpată de sub control”, Boc subliniind că siguranţa cetăţeanului a constituit unul dintre obiectivele din programul coaliţiei de guvernare.

Boc a reamintit totodată de declaraţiile făcute de ministrul Dan Nica referitoare la posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale, prin utilizarea turismului electoral.

„Ministrul de Interne a făcut o afirmaţie potrivit căreia cineva se pregăteşte de fraudarea alegerilor prin turism electoral. Din nefericire sau din fericire, aceste afirmaţii nu s-au putut confirma. Este o afirmaţie gravă, care pune sub semnul întrebării legitimitatea scrutinului prezidenţial”, a explicat Emil Boc.

În replică, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, sediul partidului, că intenţia premierului Emil Boc de a-l remania pe ministrul Dan Nica este un gest care arată disperarea preşedintelui Traian Băsescu, iar Comitetul Executiv al PSD se va reuni luni după-amiază pentru a analiza situaţia creată.

„Domnul Traian Băsescu a decis să-i dicteze primului ministru Emil Boc şi celor de la PD-L o mutare politică aşteptată în condiţiile scăderii de popularitate şi încercării evidente de a frauda alegerile, condiţii în care premierul a propus la coaliţie revocarea vicepremierului şi ministrului de interne Dan Nica şi înlocuirea cu Vasile Blaga – exact cel care coordonează campania PD-L şi a domnului Băsescu”, a declarat preşedintele PSD Mircea Geoană.

El a adăugat că „în mod evident, este un gest care arată disperarea domnului Băsescu şi încercarea de a pune mâna pe pârghiile de putere şi instrumentele care i-ar putea permite să fraudeze alegerile prezidenţiale”.

„Mai mult decât atât, nimic nu poate fi reproşat domnului Dan Nica care, în calitate de vicepremier într-o primă etapă şi de ministru de interne în a doua etapă şi-a făcut datoria în mod ireproşabil şi în condiţii dificile cu buget redus, şi într-o situaţie politică în care a reprezentat de echilibru.

Considerăm că acest gest reprezintă o nouă confirmare a modului iresponsabil în care Traian Băsescu îşi exercită mandatul de preşedinte, este deja o lungă istorie a celor de la PD, astăzi PD-L, de a distruge coaliţiile din care fac parte, şi înpă o dată Băsescu arată că nu are absolut nimic legat de interesul naţional şi că, fără nici un fel de ezitare sau de scrupul, aruncă România într-o gravă criză politică într-un moment de criză economică şi socială fără precedent”, a spus Geoană.

Potrivit liderului social-democrat, PSD se va reuni, luni după-amiază, în comitet Executiv Naţional pentru a analiza cu raţiune şi calm situaţia creată.

Pe de altă parte, Geoană a spus că i s-a părut „scandalos” că în şedinţa coaliţiei de luni, principalul reproş care a fost adus l-a reprezentat participarea PSD la comisiile de anchetă parlamentară pentru Elena Udrea şi Monica Ridzi.

„Deci există un scop de fraudare a alegerilor din partea lui Băsescu şi în mod cert un amor propriu rănit de faptul că persoane foarte apropiate au fost sub anchetă parlamentară”, a mai spus Geoană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.