Frâncuşa de Cotnari 2009: de la carul cu boi la lansarea cu paraşuta

Pentru al treilea an consecutiv, Frâncuşa de Cotnari a fost primul vin al toamnei, în România. La lansarea ce a avut loc sâmbătă, 26 septembrie, vinul a curs din butoaie, la propriu, la îndemnul Domnitorului Ştefan cel Mare, în persoană, spre încântarea solului turc, dar şi a reprezentanţilor Guvernului Boc în teritoriu, prezenţi la eveniment.

.
„Iar acum să vină Frâncuşa de Cotnari, aşa cum venea pe timpul strămoşilor-strămoşilor noştri, şi să ne «împărtăşim» cu ea, direct din ulcioarele de lut, aşa cum făcea Ştefan cel Mare şi oştenii săi”, a dat tonul sărbătorii Constantin Deleanu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Cotnari SA.

Pentru că, în zilele noastre, vinul nu se mai transportă în care trase de boi, organizatorii s-au gândit că o lansare din avion ar fi pe măsura produsului. Astfel, la scurt timp, trei paraşutişti au aterizat în curtea Combinatului vini-viticol de la Cotnari aducând cu ei prima sticlă de Frâncuşă din acest an.

„În zilele noastre, această licoare dumnezeiască nu mai este trimisă cu carul, pe drumuri desfundate, ci pe drumuri «invizibile» şi cu mijloace de transport moderne”, a mai spus Deleanu, primind sticla de Frâncuşă de Cornari 2009 din mâna paraşutistului care a aterizat la punct fix.

Deleanu a afirmat că primele autotrenuri încărcate cu noua Frâncuşă vor lua drumul distribuitorilor şi comercianţilor, peste doar câteva zile, pentru a ajunge pe mesele celor care îndrăgesc acest vin.

„Iar noua Frâncuşă pe care noi o «năşim» acum aşteaptă să primească notele. Dacă media va fi mare, va pleca în curând de la Cotnari şi va ajunge pe mesele celor care o aşteaptă”, a precizat Constantin Deleanu.

Acesta a amintit că Frâncusa de Cotnari din 2007 a fost îndrăgită de la început de toţi degustătorii, drept dovadă stă faptul că nu se mai găseşte decât în restaurantele care şi-au făcut stocuri.

„Când a aparut Frâncuşa de Cotnari din 2008, îmbrăcată în haină nouă, fanii s-au împărţit: unii au rămas fideli, alţii au îndrăgit-o pe cea mai tânără. În luna februarie, la Concursul Internaţional de Vinuri de la Berlin, a fost premiată cu Medalia de Aur. Acum apare în scenă Frâncuşa de Cotnari 2009, un an secetos, cum demult nu a mai fost, cu acumulări mari de zahăr, dar cu o aciditate puţin mai mică decât cea din 2008, a adăugat preşedintele CA al SC Cotnari SA.

Turismul viticol, cerut de iubitorii vinului din podgoriile Cotnari

Lucia Pârvu, reprezentant al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi, a sfătuit ca pentru a pune în valoare şi mai bine calitatea vinurilor premiate de la Cotnari, ar trebui dezvoltat potenţialul turistic al zonei.

„Vinurile de Cotnari au câştigat medalii de aur, argint şi bronz, meritul fiind al întregii echipe care a muncit pentru asta şi al soiurilor autohtone cum numai aici poţi găsi. Aceste podgorii reprezintă o adevărată rezervaţie naturală. Mulţi m-au întrebat dacă într-adevăr există. De aceea îmi permit să vă sfătuiesc să dezvoltaţi componenta de turism viticol a activităţii dumneavoastră. Aveţi şi ce arăta, pentru că soiurile cultivate aici sunt unice şi numai la Cotnari le putem întâlni”, a rostit Lucia Pârvu.

Sărbătoarea a continuat cu un spectacol de muzică populară, invitaţii surpriză fiind artistele Sofia Vicoveanca şi Margareta Clipa.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.