EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,44 RON
(0%)
GBP
5,40 RON
(0%)
CHF
4,57 RON
(+0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0%)
BYN
1,85 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,90 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(-0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

PNL cere nepromulgarea legii salarizării în forma modificată ulterior asumării răspunderii

Deputatul PNL Cristian Adomnitei i-a solicitat duminica (27 septembrie 2009) sefului statului, sa nu promulge legea salarizarii unice, intrucât ea a fost modificata de catre ministrul Educatiei si ministrului Muncii, dupa ce Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament asupra acestui act normativ.

Potrivit lui Adomnitei, cei 2 demnitari au operat modificarii la articolele legii care prevedeau anularea unor sporuri acordate cadrelor didactice.
Este vorba, printre altele, de anularea sporurilor de 5 pâna la 80% acordate profesorilor care predau in zone izolate, de anularea sporurilor de stabilitate pentru profesorii care activau in sistem timp de 10 ani neintrerupt, de eliminarea sporurilor aferente functiilor de conducere.

Deputatul liberal a aratat ca modificarea pe care au facut-o cei doi ministri in lege se refera la schimbarea termenului la care vor intra in vigoare prevederile privind anularea sporurilor mentionate.

“Schimbarea presupune ca pierderea acestor sporuri nu va mai intra in vigoare in 3 zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, ci de la 1 ianuarie 2010. Pe fond, profesorii pierd oricum.
E inca o dovada a minciunii care a caracterizat si caracterizeaza acest Guvern. Cerem presedintelui sa nu promulge legea in aceasta forma, ci sa o trimita inapoi pentru ca Guvernul, recunoscându-si greseala, sa o repare”, a spus Adomnitei.

El a precizat ca daca acest lucru nu se va intâmpla, parlamentarii liberalii vor introduce un proiect de lege de amendare a legii salarizarii unice, astfel incât profesorii sa nu piarda la salariu.

“Nu spunem sa câstige in plus, poate Guvernul are solutiile financiare pentru acest lucru, dar sa nu piarda, adica de la 1 ianuarie dascalii sa aiba macar aceleasi salarii pe care le au azi, aferente lunii septembrie”, a declarat Adomnitei.

La rândul sau, vicepresedintele PNL Mariana Câmpeanu a solicitat demisia ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, si ministrului Muncii, Marian Sârbu, ca urmare a modificarilor operate “cu pixul pe foaie” la legea salarizarii unice.

“Nici un cetatean al statului român nu are dreptul sa modifice o lege organica cu pixul pe foaie. Daca cei doi ministri nu-si vor da demisia sau nu vor fi revocati, atunci tot Cabinetul Boc trebuie sa plece deoarece a tolerat un astfel de abuz cu atât mai mult cu cât legea a presupus angajarea raspunderii Executivului”, a afirmat Câmpeanu.

În opinia vicepresedintelui liberal, gestul celor doi ministri demonstreaza ca demersul presedintelui Traian Basescu de a reduce numarul de parlamentari nu mai este necesar.

“Ceea ce doreste presedintele României, si anume micsorarea numarului de parlamentari, nu mai e nevoie, pentru ca acest Guvern de fapt a omorât Parlamentul. Acesta nu mai are nici un rol. Daca si o lege votata in Parlament e modificata, atunci va intreb ce rost mai are Parlamentul României?
Ca atare, vom face o economie deplina desfiintând cu totul Parlamentul, pentru ca de fapt el a fost desfiintat de acest Guvern”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata