România, tot mai afundată în datorii. „Fraţilor, nu vă faceţi copiii slugi!”

În 2014 bugetul de salarii va fi cu circa 15% mai mare decât cel de acum. Creşterea salariilor angajaţilor la stat în acelaşi interval va fi însă de peste 45%. Asta înseamnă că vor trebui daţi afară circa o treime din bugetari pentru a plăti creşterea viitoare a lefurilor din sistem.

.
Aflaţi deja în campanie electorală, pe la mănăstiri, muzee şi festivaluri folclorice, candidaţii la preşedinţie evită să le vorbească alegătorilor şi despre inevitabila concediere în masă a unei părţi importante din sistemul bugetar, respectiv din electorat.

Cifrele demonstrează clar că statul nu va avea de ales şi că va trebui fie să scadă salariile bugetarilor, fie să reducă drastic numărul angajaţilor din sistem. Dacă nu va fi făcut acest lucru, dincolo de încălcarea acordului cu FMI, România va fi pusă în continuare în situaţia de a se împrumuta nu pentru a se dezvolta, deci pentru investiţii, ci pentru a acoperi salariile şi pensiile.

Prima estimare concretă privind magnitudinea concedierilor a fost dată chiar de preşedintele Traian Băsescu, care a declarat că ar trebui daţi afară circa 20% dintre bugetari, respectiv 280.000 de angajaţi. Declaraţia a fost însă reexplicată apoi de consilierii de la Cotroceni sub o formă mult mai îndulcită: de fapt ar fi fost vorba despre cel mult 10.000 de angajaţi, mai ales din agenţiile de stat.

Omul de afaceri Ion Ţiriac declara şi el că mediul politic ar trebui să fie sincer, să vină în faţa sindicatelor, a tuturor românilor, şi să recunoască faptul că nu se mai pot da atât de mulţi bani pentru funcţionarii statului pentru că asta ar amaneta practic viitorul următoarelor generaţii.

„Nu poţi să mai ignori în situaţia în care eşti că ai în spatele tău sindicatele, care oamenii ăştia ar trebui primii să se facă înţeleşi de lume sau lumea să-i facă să înţeleagă că în puşculiţa asta atâta este şi nu poţi să furi de la sănătate, să dai la învăţământ, de la învăţământ să dai la armată, de la armată să dai la interne şi aşa mai departe, pentru că nu este. Şi atunci, cu toată puterea de convingere în faţă, ar trebui să vină actualii politici să spună «fraţilor, asta e realitatea adevărată, uitaţi greve, uitaţi toate, pentru că ne băgăm şi mai jos, nu vă faceţi copiii slugi»”, a spus Ţiriac.

În primele şapte luni ale acestui an datoria publică a României a explodat. De la o datorie de stat de aproape 110 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut, statul a ajuns la finele lui iulie să aibă datorii de aproape 140 de miliarde de lei.

Integral în Gândul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.