Ungaria, rivala României în proiectul Extreme Light Infrastructure

Premierul ungar Gordon Bajnai a anuntat ca guvernul pe care il conduce sprijina pe deplin si ofera toate garantiile necesare punerii in practica, pe teritoriul Ungariei, a proiectului UE Extreme Light Infrastructure (ELI), relateaza duminica (27 septembrie 2009) agentia MTI.

Seful Executivului de la Budapesta a propus ca loc de construire a complexului sistem laser orasul Szeged, sudul tarii. Cehia, Franta, România si Marea Britanie candideaza de asemenea pentru gazduirea facilitatii, care va fi construita intre anii 2011 si 2014.

“Centrul este important nu numai pentru Szeged, ci si pentru intreaga tara”, a declarat Bajnai, adaugând ca diplomatii ungari depun eforturi maxime pentru succesul proiectului.

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect european in valoare de 300 milioane de euro ce prevede construirea unui sistem laser complex, cu intensitati de ordinul 10^25 W/cm2, putere la care câmpul electric generat de fascicul in materie poate accelera electroni la energii comparabile cu cele ale acceleratoarelor mari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.