Bonusurile automate acordate directorilor băncilor vor fi scoase în afara legii

Alistair Darling, ministrul britanic de Finante, a declarat luni (28 septembrie 2009) ca bonusurile automate anuale acordate directorilor bancilor vor fi scoase in afara legii, in incercarea de a limita riscurile excesive din sectorul financiar al Marii Britanii, transmite AP.

La conferinta anuala a Partidului Laburist oficialul britanic a afirmat ca noua legislatie de limitare a platilor acordate bancherilor va fi supusa aprobarii Parlamentului in urmatoarele saptamâni. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat vineri ca liderii G20 s-au pus de acord ca bancile centrale din principalele economii dezvoltate si emergente ale lumii sa poata “limita suma globala a bonusurilor acordate”.

“Sunt foarte satisfacut de ceea ce am decis la summitul G20 de la Pittsburgh. A existat o unanimitate in privinta faptului ca erorile trecutului sa nu se mai produca. Barack Obama insusi a luat cuvântul pentru a spune cât de implicat se simte in aceasta necesitate de reglementare”, a subliniat Nicolas Sarkozy, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la finalul lucrarilor.

Dupa ce a explicat principiile adoptate in cadrul summitului G20, Sarkozy a precizat: “Bancile centrale vor dispune de acum inainte de puterea a limita suma globala a bonusurilor”.
“Daca o banca face profit, ea nu trebuie sa distribuie totul angajatilor si actionarilor. Ea trebuie sa conserve o parte importanta din profit pentru a putea face mai multe imprumuturi.

Este pentru prima data când li se da puterea supervizorilor de a plafona suma bonusurilor in functie de veniturile unei banci”, a subliniat Sarkozy. Bancile franceze au acceptat sa introduca un sistem de bonusuri conform caruia bancile ar putea “recupera” primele angajatilor daca performantele acestora nu sunt concludente in anii urmatori.
Comisarul European pentru Afaceri Economie si Monetare, Joaquin Almunia, a apreciat ca astfel de masuri sunt in conformitate cu recomandarile facute de catre Comisia Europeana in luna aprilie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.