Două companii româneşti, condamnate penal pentru piraterie software

– Tribunalul Sibiu a anuntat primele doua condamnari din Romania ale unor societati comerciale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator.

– Pe 3 iunie si pe 2 iulie 2009, doua birouri de arhitectura si cadastru au primit amenzi penale in valoare totala de peste 30.000 euro, iar administratorii au primit inchisoare cu suspendare.

.
Astfel, societatile au fost obligate, in solidar cu inculpatii persoane fizice, la plata de despagubiri civile in valoare de 16.350 euro si, respectiv, 5.700 euro, conform Business Software Alliance (BSA), organizatie non-profit din care fac parte companii producatoare de software precum Apple, Adobe, Microsoft sau Gecad Software. La aceste sume s-au adaugat amenzi penale de 20.000 lei (4.700 euro) pentru fiecare companie.

Cele două societăţi sunt primele condamnate pe baza legii privind incriminarea folosirii de soft piratat in cadrul companiilor.

In primele sapte luni ale anului curent, echipe ale Inspectoratelor de Politie, cu sprijinul tehnic al BSA, au verificat 1.000 de persoane fizice si juridice, constatandu-se aproape 600 de infractiuni.

Pe fiecare judet nu sunt decat doi comisari care se ocupa de perchezitionari. Procesul este destul de complex, pentru a intra intr-o firma este nevoie de un mandat de perchezitie. Pentru a controla computerele, este nevoie de alt fel de mandat de perchezitie. Uneori institutiile statului nu conlucreaza asa cum ar trebui”, a explicat Monica Pop, procuror sef al serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala.

Aceasta a subliniat ca atat politia cat si BSA se axeaza in prezent in special pe cercetari in cazul companiilor medii si mari, companii ce detin uneori si peste 100 de calculatoare. Firmele sunt controlate in functie de informatiile pe care le primeste politia, din interior sau pur si simplu „din zvonuri”, insa nu sunt alese aleatoriu.

Integral în DailyBusiness.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.