3,2 milioane de euro – prejudiciu din piratarea software în România

Piratarea programelor software in România a adus, in ultimele 6 luni din 2009, prejudicii privind drepturile de autor in valoare de peste 3.254.000 de euro, a declarat marti (29 septembrie 2009) Dan Bucur, comisar sef in cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR).

Totodata, potrivit unui raport intocmit de catre compania Business Software Alliance (BSA), in colaborare cu IGPR, in intervalul aprilie-septembrie 2009 au fost verificate peste 430 de companii/societati comerciale de nivel mediu catre mare in urma sesizarilor primite din diverse surse.
Au fost constatate, astfel, 583 de infractiuni, fiind intocmite 420 de dosare penale, in timp ce pentru alte 95 au fost, deja, remise trimiteri in judecata.

În bilantul prezentat marti (29 septembrie 2009) la sediul IGPR din Capitala se mai arata ca in topul persoanelor juridice care au pagubit cel mai mult detinatorii de drepturi de autor prin utilizarea de programe software, se situeaza o companie din Mangalia, specializata in proiectarea si construirea de nave, parte a unui grup international.

În urma verificarii celor 350 de computere detinute de catre companie, autoritatile locale de control au descoperit ca pe o parte dintre aceste aparaturi se rulau programe software in valoare totala de peste 765.000 de euro pentru care reprezentantii societatii nu au putut prezenta licente valabile.
Pe locul secund in aceeasi ierarhie s-a clasat o companie din Bucuresti, specializata in fabricarea de masini industriale si utilaje specifice, cu un prejudiciu de peste 55.000 de euro pentru instalarea fara licenta pe cele 140 de computere utilizate a unor programe fara licenta. În ambele situatii, cazurile se afla in curs de investigare.

Raportul BSA mai releva faptul ca, in decursul anului 2009, au fost pronuntate 30 de hotarâri penale de condamnare de catre instantele din România, stabilindu-se vinovatia persoanelor care au incalcat drepturile de autor asupra programelor de calculator, sanctionarea lor si obligarea la plata de despagubiri civile fata de titularii de drept ai acestor programe.

Printre cei sanctionati se afla administratorii unor societati din Blaj si Sibiu, pentru care au fost aplicate condamnari de 3 ani de inchisoare, cu suspendare conditionata, si plata de despagubiri titularului drepturilor de autor, respectiv un an de inchisoare plus plata de despagubiri civile in valoare de 8.400 de euro. Totodata, Tribunalul Sibiu a pronuntat, in decursul anului 2009, primele doua solutii de condamnare in România a unor societati comerciale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor de calculator.

Astfel, pe data de 3 iunie 2009, repectiv 1 iulie 2009, doua birouri de arhitectura si cadastru au fost condamnate la plata unei amenzi penale de 20.000 lei fiecare. În plus, administratorii societatilor comerciale au fost obligati la plata de despagubiri civile in cuantum de 16.350 euro, respectiv 5.689 euro.
Solutii similare, dar cu valori diferite, au fost pronuntate in 2009 de catre instantele din Timis, Dolj, Cluj, Prahova, Sibiu, Galati, Alba, Bucuresti, Caras-Severin, Dâmbovita, Tulcea, Salaj, etc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.