Dezastru în economia ieşeană: pierdere totală de 72 milioane RON

Rezultatele economice furnizate de Direcţia Generală de Finanţe Publice Judeţene (DGFPJ) Iaşi arată adevărata dimensiune a dezastrului produs de recesiune. Rezultatul net al exerciţiului financiar pe primul semestru al anului 2009 constă în pierdere de 72 milioane RON, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut când firmele care şi-au respectat obligaţiile declarative au înregistrat per total judeţ un profit de 187 milioane RON. În acelaşi timp, încasările la bugetul statului au scăzut cu 6,5%, în condiţiile în care gradul de conformare voluntară a fost în creştere cu peste 3%

.

Mai mult de jumătate din firmele înregistrate în judeţul Iaşi, 11.624, au raportat pierderi în valoare de 362 milioane RON, şi doar 8.333 firme au înregistrat un profit net de 290 milioane RON.

„Aşa cum era de aşteptat nici cifra de afaceri în valoare de 5.748 milioane RON nu arată prea bine, aflându-se în scădere cu 11% faţă de anul trecut. De asemenea, din structura cifrei de afaceri pe domenii rezultă că suntem mai mult comercianţi decât producători, comerţul realizându-se mai mult cu produse din import. Peste 45,5% din cifra de afaceri din judeţ este realizată de cele 8.049 firme cu activitate de comerţ”, a declarat Vasile Lupaşcu, director coordonator al DGFPJ Iaşi.

Astfel, activităţile de producţie, realizate de cele 1.881 societăţi cu profil industrial, produc doar 18,16% din totalul cifrei de afaceri, iar construcţiile (1.981 de firme) se află pe locul trei pe judeţ cu 11,27% din cifra de afaceri raportată.

„De remarcat este şi faptul că din cele 19.958 societăţi comerciale care au depus raportările contabile semestriale, 5.792 (29%) nu au desfăşurat activitate, adică au cifra de afaceri zero. Iar 9.830 societăţi au capitaluri proprii negative (49%) ceea ce arată că pierderile înregistrate depăşesc capitalurile şi rezervele disponibile, iar activele totale nu pot acoperi datoriile”, a mai precizat Lupaşcu.

Scădere cu 6,5% a încasărilor la bugetul consolidat al statului

În ceea ce priveşte încasările la bugetul statului, acestea au scăzut cu un procent de 6,5%, în condiţiile în care gradul de conformare voluntară a fost în creştere cu peste 3%.

Dezastrul se explică prin scăderea în masă a profitului net, a cantităţilor de bunuri cărora să li se aplice accize şi taxe vamale, precum şi a reducerii numărului de tranzacţii cărora să li se perceapă taxe judiciare, notariale etc.

„Astfel, la 31 august 2009, volumul încasărilor la bugetul general înregistra 1.557 milioane RON, în scădere cu 107,5 milioane RON, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre cele patru componente ale bugetului general, cele mai mari scăderi s-au înregistrat la bugetul statului, 33% şi la bugetul fondului de şomaj, cu 40%. Singurul care a înregistrat creştere este bugetul asigurărilor sociale, cu 4,5%”, a declarat Vasile Lupaşcu.

Un latifundiar şi un stomatolog, ieşenii cu cele mai mari venituri

În acelaşi timp, criza nu pare să-şi fi făcut simţită prezenţa printre ieşenii care îşi câştigă existenţa ca persoane fizice însă nu în orice fel de „meserie”.

Ieşeanul cu cele mai mari venituri realizate, 2.547.375 RON, nu a făcut decât să cedeze folosinţa bunurilor aflate în proprietate. Pe locul doi în top este un stomatolog care a realizat din durerea de măsele a ieşenilor nu mai puţin de 2.489.124 RON.

Interesant de remarcat este faptul că în Top 10 cele mai mari venituri persoane fizice în judeţ, pe lângă medici, avocaţi şi mari proprietari de imobile, se numără şi un ieşean care a realizat venituri de 1.144.975 RON din cultivarea cerealelor.

În acelaşi timp, reprezentanţii Fiscului au raportat că cele mai mari salarii anuale înregistrate în Iaşi sunt de 775.588 RON, respectiv 701.487 RON, fără a preciza cine sunt angajatorii celor doi fericiţi salariaţi.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.