Legenda Kalaşnikov începe să prindă rugină

Exportul renumitei pusti de asalt rusesti Kalasnikov era in vremurile sale bune mai important decât acordarea de licente, astazi insa, firma producatoare fiind amenintata de faliment, desi arma este folosita chiar si de militarii americani din Irak, scrie ziarul elvetian Basler Zeitung.

Kalasnikovul este renumit pentru functionarea sa pe orice tip de teren si pe orice vreme si mai ales pentru faptul ca nu se blocheaza in momentul decisiv. Cu un model AK-47 oricine poate invata sa traga si sa ucida, despre unii soldati americani din Irak spunându-se chiar ca prefera arma de asalt ruseasca in locul celei din dotare, dat fiind ca un AK-47 are mai putin de suferit din cauza nisipului din desert decât un M16 american.

Cu toate acestea, Kalasnikovul nu mai este un articol de export infloritor. Producatorul, firma Ismas, cu sediul in orasul rusesc – altadata inchis – Isevsk, se afla pe muchea falimentului, un om de afaceri local solicitând intrarea in insolventa pentru neplata unei datorii in valoare de 270.000 de franci elvetieni (180.000 euro).

Ismas, subsidiara a concernului de armament Rosoboronexport, refuza o astfel de solicitare si declara ca are o cantitate de comenzi multumitoare. Fapt este insa ca, potrivit unui purtator de cuvânt al Rosoboronexport, exista la nivel mondial un numar de peste 30 de firme de stat si particulare care construiesc copii de Kalasnikovuri, fara a plati licentele.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se plângea si el ca doar 10% din renumitele pusti de asalt sunt produse legal. Mânia Moscovei se indreapta in primul rând contra Statelor Unite, devenite intre timp unul din cei mai mari furnizori de AK-47. Armele nu sunt insa aduse de americani din Rusia ci din China, Ungaria sau Slovenia. În anii ’80, americanii i-au inarmat pe mujahedini, in lupta lor contra ocupantului sovietic, cu Kalasnikovuri.

Între 2003 si 2006, Pentagonul a achizitionat 185.000 de AK-47 pentru fortele de securitate din Irak, desi niciuna din arme nu provenea de la Isevsk iar de curând, SUA au dotat politia afgana cu 55.600 de arme tip AMD-65, o copie ungureasca a Kalasnikovului.
Astazi, faptul ca URSS a fost pe vremea aceea foarte generos cu acordarea de licente pentru producerea de AK-47 se razbuna. Pe atunci, exportarea revolutiei era mai importanta decât succesul economic. Licentele din perioada Razboiului rece au expirat insa de mult, spun cei de la Rosoboronexport.

Conform unui grup de experti rus, o treime pâna la jumatate din fabricile ruse de armament se afla in preajma falimentului si nici nu se intrevede vreun ajutor de stat de la Moscova. Deocamdata, inventatorul Kalasnikovului, generalul in rezerva Mihail Timofeievici Kalasnikov, ramâne neatins de problemele fabricii din Isevsk. El activeaza mai ales pe la muzeul deschis in onoarea sa in orasul sau natal, in 2004.

Arma care i-a luat numele a fost creata de Kalasnikov in secret, in 1947, la Isevsk, ideea venindu-i acestui tanchist al Armatei Rosii in timpul celui de-al doilea razboi mondial, intr-un lazaret, unde auzea cum se plâng de armele lor unii din raniti. Kalasnikov este mândru de arma sa dar si trist ca de ea se folosesc teroristi, spunea el in cursul unei vizite in Germania, in 2002.

Generalul nu s-a imbogatit din inventia sa, lui apartinându-i doar drepturile pentru o marca de vodca Kalsnikov, vânduta in sticle cu forma armei. Legenda pustii de asalt merge insa mai departe, nu in ultimul rând pentru ca, asa cum banuieste ziarul New York Times, Kalasnikovul le aminteste rusilor ca nu totul functioneaza prost in tara lor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.