EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Nanotehnologia a împlinit 20 de ani

0

IBM sarbatoreste aniversarea a 20 de ani de la primul experiment care a permis deplasarea controlata a atomilor, informeaza compania IBM, intr-un comunicat remis marti (29 septembrie 2009).

Pe data de 28 septembrie 1989, cercetatorul Don Eigler, IBM Fellow, a devenit prima persoana din istorie care a reusit sa deplaseze si sa controleze un atom individual.

La scurt timp dupa aceea, pe data de 11 noiembrie a aceluiasi an, Eigler si echipa sa au utilizat un microscop, cu ajutorul caruia au reusit sa scrie cuvântul IBM, utilizând 35 atomi de xenon, fiecare dintre acestia fiind pozitionati cu o precizie atomica.

Acest experiment fara precedent a inaugurat noua era a nanotehnologiei. Eigler a construit un microscop cu efect de tunel (STM) pentru a vizualiza si a realiza experimente cu molecule si atomi individuali. În cadrul experimentelor sale, a descoperit faptul ca este posibil ca atomii individuali sa fie deplasati de-a lungul unei suprafete, utilizând vârful STM-ului.

“In acea perioada, implicatiile acestei descoperiri erau atât de greu de sesizat, incât pareau a fi stiintifico-fantastice. Dar, in prezent, dupa douazeci de ani, este evident faptul ca acesta a fost un moment decisiv, care a impulsionat cercetarea in acest domeniu.

Acest lucru ne va permite, in cele din urma, sa depasim limitele actuale date de CMOS si Legea lui Moore pentru a imbunatati performanta de calcul in vederea gestionarii volumelor imense de date, utilizând resurse energetice mai putine” a afirmat T.C. Chen, IBM Fellow si vicepresedinte Science & Technology, IBM Research.

Întelegerea proprietatilor, miscarii si interactiunii diferitelor substante la scara nanometrica este esentiala pentru construirea pe viitor a unor procesoare si dispozitive de memorie mai eficiente din punct de vedere energetic, pentru realizarea unei asistente medicale personalizate, precum si tratamente si terapii mult imbunatatite. Capacitatea de a intelege si de a manipula atomii conduce deja catre aparitia unor noi tipuri de materiale, produse si multe alte substante.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.