Patriciu: Marea Neagră are petrol cât Rusia

Omul de afaceri, Dinu Patriciu, fost deţinător al grupului Rompetrol, s-a răzgânit în ceea ce priveşte petrolul existent în Marea Neagră. Dacă la începutul anului el spunea că în mare nu există cantităţi consistente de hidrocarburi, şi astfel nu ar fi interesat să le exploateze, azi a declarat că rezervele de hidrocarburi sunt atât de mari încât ar putea chiar să înlocuiască aportul Rusiei, ca furnizor internaţional de energie.

.
„Rezervele din Marea Neagră sunt uriaşe”, a declarat, azi, Patriciu, în cadrul Black Sea Energy and Economic Forum.

Citeste si:  Rompetrol SA a depus o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti

În februarie, în contextual scandalului Sterling, acesta afirma că „ne aflăm în faţa unei mari diversiuni. Ni s-au vândut iluzii, că acolo ar fi gaze şi ţiţei. După decizia de la Haga ne-am bucurat cu toţii, apoi ni s-au vândut iluzii, apoi a fost cineva acuzat”.

Patriciu spunea, la acea dată, că rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Mării Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi. Rezervele, care valorează câteva zeci de milioane de dolari, ar putea fi exploatate în decurs de 5-20 de ani.

Citeste si:  La 21 de ani de la dezastrul ecologic provocat de Exxon Valdez, Alaska încă îşi pansează rănile

Totodată, România are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu în Marea Neagră, ci în teritoriul de pe uscat, potrivit omului de afaceri.

Pe de altă parte, Patriciu intenţionează să exploateze sapropelul din Marea Neagră, prin firma Marine Resources Exploration International (Marexin), deţinută de Rompetrol Holding din Elveţia.

Integral în Evenimentul Zilei

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata