Făbricuţă de brânză bio, îngropată din cauza afacerilor cu… statul

Rodica Ferchiu, producător de brânză bio, a preferat să facă afaceri cu statul, iar acum regretă amarnic, pentru că nu-şi poate recupera banii pe marfa vândută.

Afacerea cu lactate ecologice a demarat în urmă cu 5 ani. Firma prelucrează în jur de 2.500 litri de lapte pe zi şi produce brânză telemea, caş, caşcaval, smântână şi unt.

Rodica Ferchiu povesteşte că s-a decis să vândă brânzeturile eco pe care le produce la făbricuţa din Asău, judeţul Bacău, unor instituţii de stat.

„M-am gândit să nu lucrez cu firme private, ca să nu risc să am probleme şi să mă trezesc cu marfa neplătită. Aşa că am hotărât să mă orientez către stat pentru că mi-am zis că statul trebuie să-şi onoreze plăţile. Chiar dacă preţurile erau mai mici, am zis că e mai sigur. Mare greşeală! Ministerul Finanţelor este mai rău decât orice client. Pentru că nu ne plăteşte, am ajuns în pragul falimentului”, a arătat pentru capital.ro Rodica Ferchiu.

Citeste si:  353 trenuri de călători anulate, şapte linii de cale ferată închise, marţi dimineaţă

Firma Eco Rozi, care aparţine Rodicăi Ferchiu, are acum de recuperat de la stat un milliard de lei vechi.

Am distribuit lactate bio la Spitalul Judeţean Bacău şi la Direcţia de Protecţie a Copilului din Bacău. Ministerul Finanţelor ne spune că nu are bani să ne plătească şi se foloseşte de tertipuri pentru a întârzia plata. Pe lângă cele 60 zile pe care statul le are la dispoziţie pentru a ne plăti, în contract figurează şi că Finanţele mai au la dispoziţie încă 28 de zile după expirarea primelor 2 luni pentru a efectua plata. Statul ne plăteşte exact în ultima zi şi ne achită numai sumele ale căror termen de plată expiră exact în ziua respectivă. În plus, la momentul plăţii, statul ne opreşte TVA-ul astfel încât nu mai primim decât o sumă infimă”, spune Ferchiu, decisă să protesteze în faţa Guvernului în perioada următoare.

Citeste si:  Administratorul de la Kia Bacău a fugit cu banii

Pentru că nu a încasat banii de la stat, femeia nu a mai reuşit să plătească distribuitorii de materie primă. „Fermierii din zonă vor să le plătim laptele pe care ni l-au livrat. Pentru că nu avem de unde plăti, ne-au sechestrat maşina de distribuţie şi ne-au blocat fabrica. În plus, nimeni nu vrea să ne mai livreze lapte pentru că deja nu mai au încredere în noi”, povesteşte revoltată Ferchiu.

Continuarea în Capital.ro

.

CITITI SI

Investiţie “3 în 1″ în Valea Asăului: pensiune, fermă şi unitate de procesare a laptelui

.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close