Criza laptelui a reunit miniştrii agriculturii din ţările UE

Ministrii agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit, luni, 5 octombrie, la Bruxelles, pentru discutii privind solutionarea crizei cu care se confrunta producatorii europeni din sectorul lactatelor. Propunerea a venit din partea ministrului suedez al agriculturii, Eskil Erlandsson.

În cadrul reuniunii, comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a prezentat o foaie de parcurs pentru sectorul laptelui din Europa. La 13 iulie, ministrii agriculturii din blocul comunitar si-au dat acordul de principiu pentru prelungirea sistemului de interventii pentru producatorii de lapte.

În acest sens, Comisia Europeana va cumpara de la producatori surplusul de lapte praf degresat si unt pâna la sfârsitul lui februarie 2010. Comisia va achizitiona 31.000 tone de unt si 50.000 tone de lapte praf degresat, costurile acestei masuri de interventie fiind estimate la 26,9 milioane euro. Situatia dificila prin care trec producatorii europeni de lapte a reprezentat si tema centrala a reuniunii din 7 septembrie.

Citeste si:  Ministrul Agriculturii: Camerele Agricole trebuie să fie ale fermierilor, pentru fermieri

16 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, printre care si România, au semnat atunci o declaratie comuna in care se pronunta pentru „noi forme de reglementare la scara europeana” a sectorului lactatelor, apreciind ca acesta „nu depinde numai de regulile pietei”.

În declaratia semnata de Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia si Ungaria se sustine ideea mentinerii instrumentelor de sustinere a preturilor si, in aceasta privinta, eliminarea regimului cotelor de productie in sectorul lactatelor in UE pâna in 2015.

Citeste si:  Nicos Anastasiades a câştigat alegerile prezidenţiale din Cipru,cu 57,48% din sufragii

Suedia, care detine presedintia semestriala a UE, si alte tari din nordul Europei nu s-au raliat apelului celor 16 state favorabile unei liberalizari a agriculturii europene.

La propunerea agricultorilor francezi membri ai Asociatiei Producatorilor Europeni de Lapte (EMB), fermierii europeni au declansat la 10 septembrie o greva generala. Apelul la greva a fost urmat de colegii lor din alte sapte state din Europa.

Potrivit unei rezolutii adoptate de EMB, producatorii europeni cer ca pretul laptelui sa acopere costurile de productie, inclusiv salarizarea echitabila a fortei de munca. De asemenea, acestia cer sa gestioneze cota de lapte, astfel incât productia sa fie conforma cu cererea de pe piata.

Citeste si:  Ministerul Transporturilor a discutat cu ambasadorii UE despre absorbţia fondurilor europene

Fermierii francezi si germani cer un pret minim de 0,40 euro pe litrul de lapte si instaurarea unui sistem de reglementare a cotelor si nicidecum disparitia lor. În speranta gasirii unor solutii de scoatere din criza a sectorului lactatelor, Confederatia europeana a Producatorilor de Lapte (EMB) a anuntat suspendarea grevei declansate de fermierii europeni la 10 septembrie, pâna dupa reuniunea de la Bruxelles.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close