Vaccinul antigripal sezonier poate favoriza infectarea cu virusul gripei porcine

Un studiu canadian inca nepublicat indica faptul ca vaccinarea contra gripei sezoniere poate favoriza infectarea cu virusul gripei porcine, noteaza portalul de stiri elvetian 20min.ch. Asa cum relata revista germana Focus, riscul unei infectari cu virusul gripei porcine se poate dubla prin primirea unui vaccin contra gripei sezoniere.

Poate asadar gripa porcina, numita si pandemica, sa devina o bomba cu ceas, care va exploda prin administrarea vaccinului contra gripei sezoniere? Stephen Becker, director al Institutului de virusologie de la universitatea Philipps din Marburg, Germania, incerca sa calmeze spiritele, aratând ca studiul respectiv inca nu a fost publicat iar pâna acum exista doar zvonuri.

Citeste si:  Românii cumpără măşti de protecţie şi întreabă de vaccinuri după confirmarea gripei porcine

Expertul recunostea totusi ca la vecinii din nord ai Germaniei ar putea fi luate masuri corespunzatoare in caz ca aceste „zvonuri” s-ar adeveri. Un scenariu posibil intr-un astfel de caz ar fi, conform lui Becker, vaccinarea mai intâi contra gripei porcine si abia apoi contra celei sezoniere.

Profesorul Christian Ruef, director al departamentului de igiena si boli infectioase de la spitalul universitar din Zuerich, nu considera necesara luarea de masuri, cel putin deocamdata. Pe pagina de Internet a departamentului canadian de sanatate este in continuare recomandat atât vacccinul antigripal sezonier, aflat acum la dispozitie cât si – in masura in care va fi disponibil – vaccinul contra gripei pandemice, declara el paginii de stiri 20min.ch.

Citeste si:  Studiul vaccinului contra coronavirusului a început de către firmele de medicamente GSK și Sanofi

Mai ales persoanele cu un sistem imunitar slabit – aici intra cei cu vârste peste 65 de ani si bolnavii cronici – ar trebui sa se informeze la medicul de familie asupra vaccinarilor contra gripei sezoniere si pandemice. Si doctorul Ruef recomanda luarea in serios a diferitelor tipuri de virus H1N1 si a efectelor asociate.

Gripa sezoniera este un pericol real, mai ales pentru persoane in vârsta si cele care prezinta factori de risc, motiv pentru care nu trebuie descurajata administrarea acestui vaccin„, spunea medicul.

Citeste si:  Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că a descoperit un nou virus asemănător cu SARS

Conform oficiului federal pentru sanatate din Elvetia (BAG), in fiecare an cad victima gripei sezoniere un numar de 400-1.000 de persoane, in timp ce, potrivit OMS, gripa pandemica A/H1N1 a provocat pâna acum, la nivel mondial, moartea a 4.100 de persoane

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata