Lukasenko, în faţa „rebeliunii cartofului”

Belarusii sunt lideri mondiali la consumul de cartofi. Anul acesta, insa, productia de cartofi este extrem de proasta in Republica Belarus. Potrivit publicatiei cehe Tyden, autoritarul presedinte Aleksandr Lukasenko ar putea avea probleme mari din cauza recoltei slabe: in cazul in care proviziile de cartofi se vor termina, peste Belarus s-ar putea abate „rebeliunea cartofului”.

În orice caz, astfel afirma disidentii belarusi. Nimic altceva nu-i va putea indemna pe belarusi sa se ridice impotriva administratiei lui Lukasenko decât cartoful sau mai exact lipsa acestuia, scrie ziarul ceh. Anul acesta, din cauza primaverii reci si a ploilor torentiale din vara, recolta de cartofi este foarte proasta in Belarus, ceea ce a dus deja la majorarea cu 36 la suta a pretului la cartofi, precizeaza publicatia mentionata.

Citeste si:  Consumul de canabis dublează riscul de accident rutier

Ultimul dictator european, dupa cum este catalogat Lukasenko de presa occidentala, absolvent al Academiei Agricole si fost presedinte de colhoz (forma de munca agricola in colectiv, in fosta URSS), se afla acum in fata unei probleme dificile. Importanta strategica a cartofului este constientizata chiar si de guvernul belarus.

Acesta asigura ca va cumpara respectivul produs de peste hotare si ca, in final, belarusii vor avea suficienti cartofi la masa. De altfel, belarusii recunosc ca, pentru ei, cartoful este ca pâinea. Potrivit statisticilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), natiunea belarusa nu are concurenta in plan global in ceea ce priveste consumul de cartofi: un belarus manânca intr-un an circa 180 de kilograme de cartofi.

Citeste si:  Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan

Prin urmare, intr-o singura zi, un singur belarus poate mânca câte o jumatate de kilogram de cartofi. Bineinteles, cartoful influenteaza caracterul national, i-a explicat publicatiei poloneze Gazeta Wyborcza filosoful belarus Valentin Akudovici. Timp de sute de ani, cartoful a fost mâncarea de baza pentru belarusi.

Tocmai de aceea natiunea belarusa este una chibzuita, sigura, nu se agita niciodata si este extrem de calma„, si-a exprimat convingerea filosoful belarus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close