Revolta surdă a statelor mici faţă de noua ordine economică promovată de G20 Berna

Mai multe state mici, in frunte cu Elvetia, se pronunta impotriva noii guvernari mondiale exercitate de G20. În plus, Elvetia se teme ca va pierde locul de la FMI. Unii vorbesc despre „lovitura de stat”. Reuniti la Pittsburgh, la sfârsitul lui septembrie, membrii G20 s-au autoproclamat organizatia care-si asuma responsabilitatea pentru guvernarea economiei mondiale.

Aceasta preluare a puterii nu este pe placul tuturor, scrie cotidianul elvetian Le Temps in editia de joi. Cu doua zile mai devreme, la ONU, presedintele Confederatiei Elvetiene, Hans-Rudolf Merz, spunea in acel cadru ca G20 nu e transparenta când trebuie discutate probleme de importanta mondiala.

Elvetia, afirma el, doreste „un tratament pe picior de egalitate” cu cei care isi impart noua conducere mondiala. Si nu este singura. La Adunarea Generala a ONU, situatia s-a clarificat brusc pentru statele mici, excluse din G20, dar chiar si la ONU, care crede ca este singurul forum international cu adevarat legitim pentru ca numai ea reuneste toate natiunile: in declaratia finala de la Pittsburgh nu s-a pomenit niciun cuvânt despre Natiunile Unite.

Citeste si:  Transportatorii susţin că noua taxă de poluare este incorectă şi nefundamentată

Nicio fraza n-a fost consacrata, de exemplu, summit-ului pe care ONU il dedicase in iunie 2009 crizei economice mondiale, cu aportul câstigatorului premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz. În contextul globalizarii economiei, al unei epoci in care interdependenta este maxima, când locatarul de la Casa Alba pare un adept al multilateralismului, Natiunile Unite parca au incetat sa existe. Situatia este ingrijoratoare in birourile secretarului general al ONU.

Ban Ki-moon repeta de câteva luni ca, dupa parerea lui, toate tarile ar trebui sa participe la edificarea viitoarei guvernari economice mondiale. Profesorul Thomas Weiss de la City University of New York, precizeaza: „Numai Natiunile Unite pot formula norme globale, stabili standarde globale, elabora legi globale si aplica tratate globale.

Noul G20 cuprinde 4,2 miliarde de persoane, dar celelalte 2,6 miliarde sunt lasate deoparte. Or, aceste persoane si guvernele lor sunt indispensabile pentru rezolvarea majoritatii problemelor globale.”
Pentru Elvetia, care este un membru foarte activ al ONU, dar nu face parte din G20, strategia are mai multe aspecte. Diplomatii elvetieni i-au prezentat o propunere lui Ban Ki-moon: sa-i convinga pe membrii G20 sa-si organizeze reuniunile la New York simultan cu sesiunile Adunarii Generale a ONU, ca mod de a initia o legatura intre cele doua organizatii si, pentru ONU, de a nu se lasa data deoparte.

Citeste si:  Casa solară Prispa, scoasă la licitaţie pentru 50.000 de euro

Dar urmatoarele trei reuniuni G20 au fost deja fixate. Ele vor avea loc in Canada, Coreea de Sud si Franta, departe de sediul ONU de la New York. Dorinta de apropiere intre G20 si ONU a fost exprimata de presedintele Merz si de consilierul federal Micheline Calmy-Rey, prezenta si ea la New York.

Nu este numai problema Elvetiei care, dupa ce a facut curte membrilor G20 pentru a fi primita in organizatie, pare ca s-a resemnat acum sa joace un rol de outsider. La Forumul de la Davos din iarna trecuta, Micheline Calmy-Rey si doi sustinatori ai sai anuntau crearea unui fel de „tabara a refuzului” formata din Elvetia, Qatar si Singapore. Trei tari care, din diferite motive, se considera mai importante pe plan mondial decât o arata actuala lor pozitie.

Citeste si:  Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,7% în T2, cel mai semnificativ declin din 2009

Consilierul federal se declara „incântata” ca se gaseste intr-o asemenea companie si dadea un an comitetului pentru prezentarea unor „formule concrete si strategii” care sa reflecte mai bine realitatea unei lumi interdependente. Prin urmare, la viitoarea reuniune de la Davos. Însa, intre timp, G20 a continuat sa câstige teren.

La Pittsburgh, recurgând la dreptul sau discretionar de a adresa invitatii, gazda americana, Barack Obama, a invitat cinci state nemembre sa asiste la summit. Qatarul si Elvetia nu erau printre ele, lucru care nu a impiedicat Singapore sa accepte cu mare graba invitatia care-i fusese adresata, scrie in final Le Temps.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close