România, în plin marasm politic şi social înainte de scadenţa prezidenţială

România se afunda in criza. La 1 octombrie, coalitia guvernamentala formata din partidul de centru-dreapta al presedintelui Traian Basescu – Partidul Democrat Liberal (PD-L) – si Partidul Social Democrat (PSD) s-a rupt, provocând o agravare a crizei economice. Alegerile prezidentiale prevazute pentru 22 noiembrie bulverseaza esichierul politic.

Mircea Geoana, liderul socialistilor, si-a depus candidatura la presedintie, in cursa care il opune actualului sef al statului, ce vizeaza un al doilea mandat, scrie cotidianul francez Le Monde. Guvernul minoritar, care reuneste exclusiv ministri proveniti din partidul prezidential, va trebui sa asigure stabilitatea României intr-un moment in care criza economica loveste din plin.

Dupa mai multi ani de crestere, tara cunoaste anul acesta o puternica recesiune estimata la 8,5% din PIB-ul sau. Instabilitatea politica risca sa repuna in discutie acordul semnat in martie in vederea obtinerii unui credit de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE), Banca Mondiala (BM) si alti finantatori.

Citeste si:  Schimburile comerciale româno-elene ar putea depăşi 1,2 miliarde euro în 2011

România isi va respecta toate angajamentele financiare fata de institutiile internationale„, a afirmat premierul democrat liberal, Emil Boc. Bucurestiul a primit deja doua transe din acest imprumut si a obtinut unda verde de la FMI pentru a aloca o parte din acesti bani catre salarii si pensii, releva Le Monde. Dar criza politica risca sa readuca in discutie hotarârile autoritatilor si nelinisteste FMI, asteptat sa deblocheze o a treia transa, in luna decembrie.

Asteptam de la autoritatile române ca ele sa-si continue eforturile in vederea atingerii obiectivelor stabilite„, a declarat reprezentantul FMI in România, Tony Lybek. Acest pariu este departe de a fi câstigat, subliniaza ziarul francez. Tensiunile politice si restrictiile bugetare impuse de guvern au exasperat sindicatele din sectorul public.

Citeste si:  La ce să ne așteptăm de la reluarea discuțiilor comerciale China-SUA

Luni, 5 octombrie, aproximativ 800.000 de profesori, medici si functionari publici au inceput o greva. Este cea mai ampla miscare sociala de la caderea regimului comunist, in urma cu 20 de ani. Aceasta greva a fost precedata de cea a magistratilor, care au incetat lucrul câteva saptamâni, si de greva politistilor, iesiti in strada sa reclame lipsa acuta a mijloacelor lor materiale.

Mai multe zeci de mii de manifestanti sunt asteptati miercuri, 7 octombrie, in fata sediului guvernului pentru a protesta impotriva incapacitatii de a scoate România din criza. Nelinistit de perspectiva unei crize sociale pe fondul unei crize economice si politice, seful guvernului le-a cerut sindicatelor sa accepte un moratoriu de câteva luni pentru orice miscare protestatara. ”

Citeste si:  Germania subvenţionează masiv băuturile spirtoase produse de fermieri

Nu se pune problema sa renuntam la manifestatiile prevazute. Nu este vina noastra ca partidele politice nu se mai inteleg. Discutiile asupra revendicarilor noastre dureaza de luni intregi„”, a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. Se anunta o toamna electorala româneasca fierbinte, conchide Le Monde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close